• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Missade du en nollningsaktivitet så kunde du snabbt hamna utanför”, säger Mostafa Ismail, skapare och vd på Zimify. Foto: SVT

App mot ångest ska hjälpa studenter

Publicerad

En helt ny vardag möter många nya studenter vid universitetet. Risken för psykisk ohälsa ökar inte minst i pandemitider med mer distansundervisning. Några tidigare studenter har nu utvecklat en app, som ska hjälpa nykomlingar in i universitetsvärlden.

De nya studenterna möter en ny okänd miljö och nya krav. De har just flyttat hemifrån och har inga kamrater. Det är lätt att känna sig bortkommen som ny på universitet och risken för psykisk ohälsa är stor. Men en app, som fungerar som en sorts kontaktannons på mobilen, kan vara en väg in i studentgemenskapen.

– Det finns vissa barriärer man dömer andra på. Det kan vara etnisk bakgrund, namn, religion. Och det Zimify gör är att den tar bort de här normerna och försöker normalisera att det är okej att vara annorlunda. Och den gör att studenten är anonym. säger Yasin Mohamed, student vid Karlstads universitet och it-ansvarig på appen Zimify.

Coronaviruset i Värmland

Ska motverka socialt utanförskap

Studenten kommer till universitetet som anonym och kan sedan genom appen Zimify långsamt ta sig in i ett socialt sammanhang.

– Missade du en nollningsaktivitet så kunde du snabbt hamna utanför. Sedan tänkte jag för alla andra som inte är lika utåtriktade, mer tillbakadragna helt enkelt. Och jag kände att det är synd om dom. Du har flyttat från familj och vänner, du bor ensam. Då är det risk att presterar dåligt i skolan och det kan leda till psykisk ohälsa och kanske i slutändan att du hoppar av studierna, säger Mostafa Ismail, skapare och vd på Zimify.

Vill nå tusen studenter

I höst har mer än 200 nya användare kommit till, målet är ett tusen. För universitetet är det dessutom ett bra exempel på hur en idé i studierna kan utvecklas till ett framtida levebröd.

– Vi är måna om att följa studenter och förstå hur de upplever sin vardag och att vara student här på Karlstads universitet. Då kommer det ju ofta ut produkter och tjänster, som faktiskt matchar studenterna väldigt väl, säger Claes Aster, it-strateg på KAU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet