Harriet Fredriksson har jobbat på i restaurangbranschen i 36 år. I 26 av dom arbetade hon i rök. Och röken följde med hem.
– Ja, det sätter ju sig i kläder och hud och hår, man luktar ju skunk. Och passiv rökare har jag varit i 26 år, säger Harriet Fredriksson.
Men för tio år fick de som ville röka gå ut och arbetsmiljön för Harriet Fredriksson förändrades radikalt.
– Det var underbart. Sen slapp man ju också tömma de äckliga askfaten som inte bara innehöll fimpar utan både det ena och det andra, säger hon.
En utredning som Folkhälsomyndigheten gjorde förra året om rökfria miljöer på allmänna platser slår fast att ”de rökfria miljöerna bidrar till att färre cigaretter blir rökta och risken för återfall hos dem som slutat minskar”. Dessutom har nikotinhalten i luften på serveringsställena minskat från medianvärdet 7.50 mikrogram per kubikmeter till 0.16 mikrogram per kubikmeter.
”Fantastiskt skönt”
Folhälsomyndigheten har lämnat ett förslag om att fler allmänna platser ska göras rökfria, bland annat entréer, lekplatser och uteserveringar. På den restaurang där Harriet Fredriksson är det steget redan taget.
– Det är tredje året som vi har helt rökfritt också på uteserveringen. Visst finns det några som klagar lite på att de måste gå iväg när de ska röka, men de är lätträknade och det är fantastiskt skönt att slippa röken, säger Harriet Fredriksson.