Det åtta meter höga trollet stod först på torget med en turistbyrå mellan fötterna. Sedan flyttade trollet till en plats där det kan ha uppsikt över kommunkontoret.
– Men tongångarna var så bisarra i början att vi tog kontakt med Trollhättan som blev reservplats i fall vi inte skulle få trollet kvar i Årjäng, säger Bo Danielsson.
Han var en gång med och tog initiativet till att ge Årjäng ett troll som varumärke.
– Då trollet var som mest i ropet, gjorde det att alla visste var Årjäng låg.
Se bilderna från firandet och hör Bo Danielsson berätta mer om trollets historia i videon.
Detta är Årjängstrollet
Trollet föddes 27 maj 1972. Det skapades efter en modell av konstnär Erik Hermansson, Bålsta (1903-1976). Erik var också illustratör i Tore Skogmans bok Årjängstroll. Träarbetet är utfört av Gunnar Andersson. Idén till skapandet av trollet togs av bl.a. Start-68, en förening som arbetade för ungdomsverksamheten i Nordmarken.
Tore Skogmans saga och skiva ”Årjängstroll” hade kommit ut i december 1971 och idén om ett troll som offentlig utsmyckning var kläckt.
Sommaren 1972 stod Årjängstrollet färdigt och dess självklara placering var på torget där det fungerar som samlingsplats för underhållning och lek.
Trollet är 8 meter högt och har 3,5 meter i skonummer. Troligtvis är Årjängstrollet Sveriges största troll. Trollet har även varit ute på turné i Sverige bland annat till Stockholm och Göteborg.
Sin nuvarande placering vid torget intill hotellet fick Trollet i samband med ombyggnation av Årjängs centrum 2008.
Källa: Årjängs kommun