En bild när projektledaren Carolin Maule håller i larmet framför en lyktstolpe det är kopplat till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Carolin Maule hur överfallslarmet fungerar. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Armband kopplade till larmade lyktstolpar ska öka tryggheten bland unga i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tryggheten bland ungdomar undersöks ett överfallslarm som är kopplat till lyktstolpar. Tanken är att larmet ska tända belysningen i närheten och göra ljud för en avvärjande effekt.

– Barn och unga är vår framtid, känner de sig trygga gör vi alla det, säger projektledaren Carolin Maule.

Förutom att den tänder närliggande belysning vid ett knapptryck så skickar även larmet ett sms med GPS-position till inställda mottagare, till exempel föräldrar.

Ett UF-företag har varit med i projektet och hjälpt till att få larmet mer passande för tonåringar. Därför går det att sätta in larmet i en så kallad scrunchie-hårsnodd, som även går att använda som armband.

Inne i en testperiod

Projektet är för tillfället i en testperiod där larmet finslipas för att kunna bli en trygghetslösning i samhället. Karlstads kommun ser potentialen för larmet att bli ett verktyg framåt.

– Trygghetsfrågor är ju viktigare och viktigare. Att hitta möjligheter på ett nytt sätt, på ett smartare sätt och kanske på ett effektivare sätt kan skapa trygghet är jätteintressant, säger Thomas Wernerheim, utvecklingsstrateg på Karlstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.