Kommunalrådet i Arvika, Peter Söderström (S), står framför en skog med höstfärger, omgiven av träd med gula och gröna löv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör kommunalrådet Peter Söderström (S) förklara varför höjningen av VA-taxorna i Arvika är så stor. Foto: Sanna Wusou/SVT

Arvika höjde VA-taxorna mest i Värmland – 27,7 procent

Uppdaterad
Publicerad

Arvika genomförde den största höjningen av VA-taxor i Värmland i år med en ökning på hela 27,7 procent, enligt Nils Holgersson-rapporten.

– Vi tar inte mer i avgifter än de faktiska kostnaderna, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika kommun.

Varje år sammanställer Nil Holgerssongruppen en rapport som jämför kostnader i landets kommuner. Enligt den rapporten genomförde Arvika den största höjningen av taxor i Värmland inför 2024, med en ökning på hela 27,7 procent.

– Vi byter ut nätet till den nivå vi har idag, och det är viktigt för invånarna att känna att de har ett bra nät och kan lita på att de får vatten utan avbrott och att avloppet fungerar som det ska, säger Peter Söderström (S).

Arvikas taxehöjning, som trädde i kraft från december 2023 och gäller under hela 2024, är mycket högre än genomsnittet för länet.

I genomsnitt höjdes taxorna med 10,4 procent i Värmland, och det nationella snittet ligger på 14 procent.

I klippet ovan förklarar kommunalrådet Peter Söderström (S) varför ökningen är så stor i Arvika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.