Foto: Arkivfoto: TT

Arvika och Filipstad förbereds för IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls ett möte i Stockholm för att förbereda kommuner som kan komma att få återvändare från före detta IS-kontrollerade områden till kommunen. Två av dem är Arvika och Filipstad.

- Det här är ett ringa antal individer det handlar om. Men det har skapat viss oro i samhället och den bemöter vi. Men samtidigt vill vi inte spä på oron, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Det är Center mot våldsbejakande extremism, CVE, som bjudit in till mötet – eller kunskapsdagen, som de kallar det. De inbjudna kommunerna är de som Säpo menar har, eller eventuellt kan komma att få, återvändande barn och vuxna från områden i Syrien och Irak som har kontrollerats av Islamiska staten.

IS-återvändare

Det går inte med säkerhet att säga om dessa individer kommer återvända till Sverige, och i så fall var de kommer bosätta sig.

Kvinna från Filipstad

Per Lundbäck, underrättelsechef på polisregion Bergsslagen säger till Värmlands Folkblad att de inte känner till några personer med IS-kopplingar i Arvika. I Filipstad noterar han att det finns en kvinna som varit folkbokfört i kommunen innan hon rest till Syrien. Om kvinnan har några kopplingar till IS är dock okänt.

– Vi har i nuläget ingen detaljerad kunskap om resenärerna har deltagit i strider eller deltagit i någon stödjande funktion. Men om den här kvinnan skulle återkomma till Sverige så finns det alltså en möjlighet att hon återvänder till Filipstad, säger Per Lundbäck till Värmlands Folkblad.

På mötet, som hålls i Stockholm, kommer kommunerna träffa aktörer som på olika sätt sitter på kunskap om IS-återvändare, kommunernas roll i mottagandet av dem och vilken lagstiftning som gäller. Bland dem är Utrikesdepartementet, Säpo, Socialstyrelsen och Rädda barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IS-återvändare

Mer i ämnet