CVE har bjudit in Arvika och Filipstad till en informationsdag om IS-återvändare. Foto: TT/SVT Design

Arvika och Filipstad kan få ta emot IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Arvika och Filipstad är två av 41 kommuner som enligt information från SÄPO kan komma att få återvändare från före detta IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak till kommunen. Kommunerna är därför inbjudna till en kunskapsdag.

Center mot våldsbejakande extremism, CVE, bjuder in 41 kommuner till en kunskapsdag den 24 april om barn och vuxna som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden och hur den svenska lagstiftningen ser ut. I Värmland gäller det Arvika och Filipstad.

Det innebär inte att alla 41 kommuner kommer att få återvändare från före detta IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak, då man inte med säkerhet kan säga om, när och vart de i så fall kommer att återvända.

Fått information från SÄPO

– Vi har fått informationen från Säpo. Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism till SVT Skåne.

Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S) har sett att inbjudan just har kommit men har ännu inte satt sig in i bakgrunden till inbjudan. Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) har inte sett inbjudan än och känner inte till om det kan komma återvändare från IS-områden till kommunen.

Stöd till kommuner

CVE ska förebygga våldsbejakande extremism genom att samla och sprida kunskap, samordna myndighetssamverkan och ge stöd till kommuner.

Ett viktigt uppdrag för CVE är att ge stöd till de kommuner som har eller eventuellt kan komma att ta emot återvändande barn och vuxna från områden som tidigare har kontrollerats av Islamiska staten.

Information om lagstiftning

De 41 kommunerna ska på mötet med CVE få veta vad som förväntas av kommunerna, inte minst vad gäller ansvaret för barnen.

– Det är ett informationsmöte om gällande lagstiftning, säger Anders Kretz till SVT Skåne.

Många svenskar som anslutit sig till terroristorganisationen är fängslade i Syrien efter att de givit upp för de kurdiska styrkorna. Där finns också många kvinnor och barn som hålls instängda i tältläger bakom stängsel.

Barn svårt undernärda och sjuka

SVT har besökt lägren och där träffat kvinnor och barn som kommer från flera platser i Sverige. Flera av barnen är svårt undernärda och sjuka.

Kurderna vill gärna att de svenska kvinnorna och barnen skickas tillbaka till Sverige, men de vill ha garantier för att svenska staten tar emot personerna. Än så länge har inga sådana garantier getts från den svenska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.