En person pekar på en världskarta som hänger på väggen. Kartan visar olika kontinenter och oceaner, med tydliga gränser och namngivna länder. Rummet har en ljus interiör med möbler synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad de 93 resorna betytt för Olle Hökefur och vad hans föreläsningar betyder för de äldre på äldreboendet Solgården. Foto: SVT

Arvikabon Olle, 91, har besökt 93 länder

Uppdaterad
Publicerad

Det började 1976 när Olle Hökefur i Sulvik reste jorden runt. Sen fortsatte resorna och sammanlagt har han besökt 93 länder. Nu föreläser han för sina grannar på äldreboendet Solgården om sina äventyr.

– Vi har så långtråkigt på våra rum, så för att hitta på nåt utöver det vanliga berättar jag om mina resor, säger han.

Ingrid Lindh sitter bänkad i matsalen för att lyssna på Olle Hökefurs resa till Kina. Hon har hört om flera av hans resor.

– Han är så intressant. Vi är några stycken här som ska komma till Kina nu, det blir trevligt, säger Ingrid Lindh.

Stort intresse av skog

Olle Hökefur arbetade inom skogsbranschen och genom arbetsresor till bland annat sågverk tog han sig ut i världen. Indonesien, Colombia, Ryssland och Niger är några av länderna han besökt. Och det är naturen lockat.

– Jag har haft ett jobb där jag fått gå i skogen och prata med bönder och skogsägare. Jag har sett alla världens skogar, kan du tänka dig något bättre, säger han.

Klimatångest

91-åringen har sett flygresandet öka och skog skövlas och bli till betesmarker och han är väl medveten om att hans egna flygresor bidragit till ökade utsläpp.

– Jag har inte gjort någon nytta för planeten, jag tror jag hade tänkt annorlunda idag.

Hör mer om vad de 93 resorna betytt för Olle Hökefur och vad hans föreläsningar betyder för de äldre på äldreboendet Solgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.