Nu är det fritt fram att bada vid Torsvikens badplats igen. Foto: SVT/arkiv

Åter fritt fram att bada i Torsviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram att bada vid Torsvikens badplats och vid Mariebergsskogen igen. Det senaste provsvaret från badplatsen, som ligger nära Torsvikens camping på Segerstadhalvön, drygt två mil väster om Karlstad, visar att vattnet återigen är tillräckligt rent för att bada i. Därför tas avrådan om bad bort.

Provtagning av kommunala sjöar sker i enlighet med Vatten- och havsmyndighetens vägledning. När ett prov visar att vattnet inte är tjänligt för bad, ska kommunen agera och gå ut med en avrådan om bad. Därefter tar man ett nytt prov och gör en bedömning av vad som kan ha orsakat det första provresultatet.

Fågelbajs i vattnet

I det här fallet är bedömningen att det troligen var regnet orsakat att fågelbajs hamnat i vattnet i området där provet tagits.

På tisdagen lyftes även den avrådan från bad som funnits vid Maribergsskogens badplats efter att nya prover visat att vattnet är tjänligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.