Frukt och gröntansvarig står vid avokado skanner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur skannern fungerar i klippet. Foto: SVT

Avokadoskanner ska minska svinnet i mataffärer

Publicerad

Du har kanske köpt en avokado i affären någon gång för att när du sen kommer hem märka att den är alldeles för hård eller mjuk. En ny manick ska förhoppningsvis minska problemet.

– Vi slänger mindre avokado, säger Simon Thörnqvist, frukt- och grönt ansvarig på butiken i Bergvik som installerat den nya skannern.

För att skannern ska funka trycker du upp avokadon du har valt mot skannern. Ett ljus skjuts ut och den berättar för dig hur mogen eller omogen den är.

– Det är fyra olika resultat man kan få, säger Simon Thörnqvist.

Butiken i Karlstad är en av tre i landet som testar skannern. Enligt Simon har responsen från kunderna har varit bra, men den är inte felfri.

Fungerar ofta

När vi testar den, högst ovetenskapligt, så har den ibland lite svårt att skanna vissa avokados och man kan behöva scanna flera gånger. En bild som kunden Camilla Vannemyr skriver under på:

– Gubben var här och han fick inte den att funka.

Simon och hans kollegor tvingas i dagsläget slänga var fjärde avokado i butiken, därtill kommer alla som kunderna slänger när de kommer hem:

– Det blir förhoppningsvis mindre svinn nu, säger Simon Thörnqvist.

Se hur skannern funkar i klippet och hör Simon berätta om sina förhoppningar på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.