bänkar som är avspärrade med galler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om några veckor ska kommunen utvärdera om det blivit mindre stökigt i centrum när bänkarna inte kan användas. Hör mer om detta i inslaget. Foto: SVT/Maria Dahlqvist

Avspärrade bänkar i Karlstad centrum: ”Affärsinnehavare upplever att det är stökigt”

Publicerad

Karlstads kommun har spärrat av flera bänkar i centrum med galler. Anledningen är att affärsinnehavare i centrum klagar på att missbrukare, som ofta sitter på bänkarna, stör kunder. Men Stadsmissionen i Karlstad är kritisk.

Gallret, som NWT tidigare rapporterat om, är ett tillfälligt test från kommunen för att se om det blir mindre stökigt i centrum när det inte går att samlas på bänkarna i anslutning till Systembolaget.

– Egentligen vill vi ha fler bänkar för att folk ska kunna sitta och vila sig, men samtidigt vill vi inte ha större samlingar av det stökigare klientelet så det är en svår avvägning inom stadsplaneringen, säger Christian Månsson som är gatuchef på Karlstad kommun.

”Fulla och otrevliga”

Affärsinnehavare som SVT pratat med berättar att många av de som brukar hålla till på bänkarna ofta är märkbart fulla, kissar på sig och är otrevliga. Ingen av dem vill ställa upp på en intervju.

”Vi stör inte någon”

När vi pratar med några av de som brukar spendera tid på bänkarna i centrum delar de inte alls den bilden.

– Vi känner oss utpekade. Vi sitter bara där och dricker och stör inte någon, säger en Karlstadsbo som vill vara anonym.

Marie Björklind från Karlstad stadsmission fyller i:

– Den här gruppen slutar inte att dricka bara för att man spärrar av. De rör sig bara någon annanstans.

Ska utvärderas

Kommunen ska nu utvärdera testet med de avstängda bänkarna för att se hur man i samverkan med olika aktörer kan hitta en mer permanent lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.