Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Bäckström (C) om kritiken och vad han föll på i partiledarstriden. Foto: SVT

Bäckström (C) om varför han föll på målsnöret i partiledarstriden

Publicerad

Säfflepolitikern Daniel Bäckström (C) förlorade striden om partiledarskapet och föreslås istället bli förste vice partiledare. Men kritiken mot hur han svarade på frågan om han kan tänka sig att viga samkönade par hänger kvar kring hans kandidatur.

Frågan är hur avgörande den blev enligt honom själv?

Daniel Bäckström svarar i klippet.

I väntan på att Centerpartiet ska rösta fram en ny partiledare, som föreslås bli Muharrem Demirok från Linköping, är Daniel Bäckström hemma i Tveta utanför Säffle och inviger friskolans nya förskola.

Under en utfrågning i november svarade Bäckström att han måste ”få fundera” på frågan om han kan tänka sig att viga samkönade par och att han kommer ”ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget”. Kritiken lät inte vänta på sig och kom från flera håll.

”Ingen ska diskrimineras”

Senare har han förtydligat sitt svar:

”Givetvis står jag bakom partiets linje i fråga om samkönade äktenskap och ingen människa ska diskrimineras i något sammanhang och som partiledare för Centerpartiet skulle jag med glädje gå längst fram i Pridetåget,” skriver han i ett sms till SVT.

Kritik från CUF

Nu har valberedningen föreslagit Daniel Bäckström till förste vice partiledare, men ungdoms- och studentförbundet ställer sig inte bakom.

”CUF har inte förtroende för Daniel Bäckström som 1e vice partiledare. Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och HBTQ-rättigheter. Daniels syn på HBTQ frågor gör honom omöjlig för oss som 1e vice partiledare”, skrev Réka Tolnai, förbundsordförande CUF på Twitter i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.