Länsstyrelsen i Värmlands beräkningar av hur mycket skog som aldrig har kalhuggits visar att det bara återstår 11,5 procent skog som antingen är orörd eller har brukats med mer försiktiga avverkningsmetoder. Många av de skogarna hyser höga naturvärden men skyddet för dem är svagt.
LÄS MER: Nu huggs de sista naturskogarna
– Jag skulle önska att vi hade mer folk och mer pengar så vi kunde skydda fler nyckelbiotoper som blir avverkningsanmälda, säger Bengt Danielsson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland.
Motsvarar en årsavverkning
Skogsstyrelsen anger att Värmland i dagsläget har cirka 1,3 miljoner hektar produktiv skogsmark. Ytterst lite av den produktiva skogsmarken har ett formellt skydd i form av naturreservat.
– Det är 1,1 procent ungefär, säger Thomas Östlund som är chef för Länsstyrelsen i Värmlands enhet för naturvård.
Det är inte mycket?
– Nej, jag brukar jämföra med en årsavverkning. Det är ungefär så mycket som brukar avverkas varje år.
Frihet under ansvar
Den svenska skogsvårdslagen jämställer produktion och miljö. Men det är upp till skogsbranschen att ta ansvar för miljöarbetet inom ramen för det så kallade sektorsansvaret. Det innebär att skogsnäringen har en frihet att under ansvar bruka skogarna. De miljöcertifierade skogsägarna och bolagen har via sina certifieringar åtagit sig att sätta av områden för naturvård på frivillig väg.
LÄS MER: Miljöcertifierat skogsbolag högg planerat naturreservat
– Det är väl där som sektorsansvaret kommer in. Vi får ju inte pengar på en gång för att skydda alla de här miljöerna utan måste jobba successivt. Sakta jobbar vi för att skydda det som ska skyddas men under tiden kommer det att avverkas nyckelbiotoper och värdefull skog. Så är det för kan inte vi betala ut pengar är det upp till markägaren att avverka om han vill, säger Bengt Danielsson på Skogsstyrelsen.
”Viss otrygghet”
Men det finns inget formellt skydd för de frivilliga avsättningarna av skog med höga naturvärden.
– Det är klart att man kan känna en viss otrygghet inför dem, säger Thomas Östlund på Länsstyrelsen i Värmland.