Berit Högman (S) kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring socialdemokraten Omar Mustafa stormar det nu också kring den värmländska riksdagsledamoten Berit Högman (S). I egenskap av ordförande för socialdemokraternas valberedning får hon en del av skulden för att han valdes in i partistyrelsen.

På partikongressen för en dryg vecka sedan valdes Omar Mustafa in i Socialdemokraternas partistyrelse dit han nominerades av Socialdemokraterna i Stockholm. Därefter kom kritiken mot honom som bland annat handlar om att han samarbetat med, och gett plattform åt, ökända antisemiter.

Omar Mustafa, som sitter som ordförande för Islamiska förbundet, var länge fåordig efter kritiken men gav en intervju till TT i onsdags:

– Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar, all hets mot folkgrupp och kollektiva beskyllningar av den judiska gruppen som jag kopplats till. Det strider mot min och Islamiska förbundets värdegrund, sade han till TT.

Men kritiken mot hon växte och i lördags sade riksdagsledamoten Carina Hägg till SVT att Mustafa bör lämna sin plats i partistyrelsen. Bara timmar efter intervjun med SVT lämnade Mustafa alla uppdrag inom partiet.

Valberedningen ifrågasätts

Och nu ifrågasätts valberedningen med Berit Högman som ordförande. I Expressen skriver K-G Bergström att ”Någon research verkar inte Högmans gäng ha ägnat sig åt”.

Och för några dagar sedan, i Dagens Nyheter, ifrågasatte den tidigare partiledaren Mona Sahlin (S) hur förberedd valberedningen egentligen var:

”Det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta. De verkar ha blivit tagna på sängen och det oroar mig väldigt mycket.” sade hon till DN.

När Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, gästade Agenda på söndagen och diskuterade Omar Mustafas avgång menade hon att hela valprocessen till styrelsen är för dålig:

”Det är ett föråldrat system och det är en orättvis situation att hamna i. Omar Mustafa var ordförande i Islamiska förbundet, det var känt sedan tidigare, har man problem med det måste man reda ut det innan han blir vald.” sade hon.

”Ingen tradition av överpröving”

När Värmlandsnytt söker Berit Högman för att få komma i kontakt med henne för att få ställa frågor med anledning av hennes roll som ordförande i valberedningen vill hon först inte kommentera men efter en ny fråga svarar hon att:

– Varje partidistrikt ansvarar för både det man gör och det man inte gör. Hos oss finns ingen kultur/tradition av överprövning. Att vi är en federativ organisation är starkt rotat synsätt i vårt parti. Jag ser många förbättringsmöjligheter för framtida valberedningsarbete. Jag tror att tidigt nomineringsstopp är en sån förbättring. Det är bra att nya valberedningen nu har fyra år på sig att arbeta och därmed  se om förutsättningarna för arbetet kan ändras, skriver hon i ett SMS till Värmlandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.