Christian Peterson med en kamera i hand till höger. Jerker Moodysson, rektor på Karlstad universitet till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Peterson anklagades för att skrämma bort studenter i september. Foto: SVT

Högerradikal student på Karlstads universitet får gå kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den kände högerradikalen Christian Peterson får gå kvar som student på kursen Interkultur: Ras och vithet i Sverige på Karlstads universitet. Det beslutet meddelades från universitetets disciplinnämnd idag.

Christian Peterson har ett förflutet i nazistiska NMR och driver i dag ett högerradikalt projekt där han kallar sig Förtalsombudsmannen, vilket Dagens Nyheter tidigare rapporterat om. I projektet hjälper han bland annat radikala nationalister att driva förtalsmål mot meningsmotståndare.

Under den pågående kursen finns det kursdeltagare som anser att Peterson har skrivit nedsättande om såväl kurskamrater som läraren Tobias Hübinette i sociala medier. Han misstänks också ha filmat i samband med undervisning. Det obehag som detta lett till har fått hälften av deltagarna att hoppa av utbildningen.

Oenig nämnd beslutade

Peterson anmäldes till disciplinnämnden som alltså har beslutat att han inte har gjort sig skyldig till något som föranleder disciplinär åtgärd. Nämnden, som var oeniga i sitt beslut, konstaterar att studentens beteende kan framstå som kränkande och omdömeslöst men inte är av sådan dignitet att de motiverar disciplinära åtgärder.

– Jag välkomnar självklart beslutet eftersom det inte fanns grund till det som påståtts. Jag är därför nöjd med det beslut som Karlstads universitet fattat, säger Christian Peterson.

Rektorn: ”Jättesorgligt”

Också universitets rektor Jerker Moodysson kommenterar beslutet.

– Det klart att det är negativt för Karlstads universitet med sådana här situationer.

Om studenterna som valt att hoppa av på grund av den här situationen säger han: 

– Det är jättesorgligt. Det finns inga vinnare i det här, bara förlorare.

Artikeln kommer inom kort att uppdateras med intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.