– För jävligt, måste jag säga. Jag har bott här i all min tid och jag värnar om mitt Nykroppa. Nu har vi ingenting kvar.
Det säger Göte Karlsson, Nykroppabo och medlem i butiksrådet för Coop Nära i Nykroppa, när vi träffar honom utanför butiken. Det är en av de två butiker i Värmland som ska stängas helt till följd av Konsum Värmlands neddragningar. Men för Göte och de andra på orten innebär det att ortens enda butik stänger.
– Här är ju en samlingsplats som vi har haft, och som de tar ifrån oss nu, konstaterar Göte Karlsson.
Det är tydlligt att det blir mer än bara dagligvaror som försvinner med Nykroppas sista butik. Apoteksombud, post och spelhörnan kommer också att tömmas.
Läs mer: 200 varslas vid Konsum Värmland
Vid ett bord sitter Ulla-Britt Öhman och pratar med två andra Nykroppabor. De är överens om att stängningen är ett dåligt beslut, och nu ser det ut som att de får hitta en annan mötesplats.
– Vi ska börja vara hemma hos mig, skämtar Ulla-Britt Öhman och skrattar.
Vid kassan står Gunno Lundh och håller på att betala sina varor.
– Det är ju en service för bygden, och många äldre behöver en affär att gå till. Så det blir ju besvärligt, säger han.
Avstånd försvårar för äldre
När butiken har stängt får den som behöver handla i stället bege sig till Filipstad eller Storfors. Något som ställer till det för äldre i Nykroppa.
– Jag är själv pensionär och jag får väl åka till Filipstad eller Storfors och handla, och därmed jämt, säger Göte Karlsson.
– Men för en pensionär som ska sätta sig på en buss kostar det fyrtio kronor, in till Filipstad. Det kostar fyrtio kronor hem. Allting blir fördyrat, fortsätter han.
Ingela Bönström Brusgård, handläggare på länsstyrelsen, förstår pensionärernas dilemma.
– En som har bil kan ju välja att åka och handla någon annanstans, men har man inte körkort eller bil så blir man tämligen låst, säger hon.
Och att öppna en butik igen när man en gång har stängt den kan vara svårt, menar hon.
– Där har ju folk valt att inte handla. De handlar någon annanstans, helt enkelt. Det är väldigt svårt att få igång någonting som man redan slagit igen.
Hon beklagar att fler inte har valt att handla i affären och att den nu måste stänga.
– Det är ju inte bara mat, utan det är också en träffpunkt. Det var någon som sa att ”var ska vi sätta upp lappen för gympan på tisdagar, om inte affären finns?”, säger hon.