Och i en nyutgiven bok som visas på Bokmässan i Göteborg dokumenterar de vattendraget som har minst 35 namn och som vi i Värmland känner som Klarälven.
Nu i september ger Karlstadförlaget Votum ut boken ”Nordens längsta vattendrag”. I den får läsaren ta del av bilder och texter som skildrar den 731 kilometer långa sträckan från källan i Härjedalen till utloppet i Göteborg.
Från källan till Västerhavet
Projektet startade för cirka två och ett halvt år sedan. Mölndalsfotografen Mikael Svensson ville ta reda på var Göta älv egentligen börjar, var älven har sin källa. Med sig på upptäcksfärden fick han konsulterna Mats Andréasson i Göteborg och Jan-Olov Moberg i Karlstad.
– Vi ville ju följa vattendroppens öde, ända från källan uppe i Härjedalen och hela vägen genom Norge, Värmland och sedan över Vänern, Göta älv och sedan ut i Västerhavet, förklarar Jan-Olov Moberg.
– Vi ville se hur vattnet historiskt har påverkat oss och vilka utmaningar som vattnet ger oss i framtiden, fortsätter han.
Otroliga förbättringar
Under sin resa har de tre fått reda på att Nordens längsta vattendrag har minst 35 namn. Från sin källa i Härjedalen vid fjället Brändstöten kallas det Brändstötsbäcken, senare bland annat Tandsjöån, Rogsån, Djuphåen, sjön Insteren, Trysilelva, Klarälven, Vänern med Värmlandssjön och Dalbosjön och slutligen Göta älv.
– Göta älv är ju ett otroligt viktigt vattendrag. Det skulle räcka för att försörja hela världens befolkning med dricksvatten och det kanske man inte tänker på. Hela Göteborgs befolkning blir ju försörjd med drickvatten från Göta älv, säger Mats Andréasson.
I vilket skick är vattnet i det här vattendraget i dag då?
– I dag är det mycket bättre än det varit historiskt sett. Vattenvårdsförbunden som jobbar utmed hela den här sträckan har gjort oroligt fina insatser för att minska utsläppen av förorenat vatten och tittar man 30 till 40 år tillbaka när det i princip var orenat avsloppsvatten som gick ut så har det ju hänt otroligt mycket i förbättringsåtgärder för vattendraget, säger Mats Andréasson.