Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölkbonden Olle Jakobsson är nöjd med årets första skörd. Foto: Elin Johansson/SVT

Bonden Olles jubel – silon i Säffle full efter jätteskörd

Uppdaterad
Publicerad

Årets första grässkörd var rekordstor på många håll i Västsverige. På gården Guterud i Säffle har det skördats 50 procent mer än tidigare år och om andra skörden blir stor, kan de i år klara sig på bara två skördar.

– Överlag har det blivit en stor första skörd, vilket är bra då vi i Värmland inte har några större lager av ensilage och hö, säger Monica Andersson Thörner, vice ordförande på LRF Värmland.

Lager fylls på

En varm och regnig vår har gett goda förutsättningar för gräset att växa och generellt i år har flera lantbrukare fått en stor mängd gräs vid den första skörden.

– Vi är väldigt glada att vi kommer ha gott med foder till våra djur i år och bygga upp ett lager igen, säger Monica Andersson Thörner.

Prognosen god

Olle Jakobsson hoppas att det fortsatt blir bra förutsättningar för att skörda senare i sommar. Trots en god första skörd har de ännu inte fyllt lagret.

– Nej, det har vi inte än, men vi har mellan 60 och 70 procent. Vi har ju den andra och tredje skörden kvar och den tredje kan vi bolla med och kanske kan vi putsa ner den så det blir mer näring för nästa år, säger Olle Jakobsson.

Starta klippet och se silor som bonden Olle Jakobsson fyllt med den första skörden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.