– Det vi hoppas på är ett pris som är skäligt att leva på, säger Stefan Gård.
Nyligen startade några av landets mjölkbönder en leverantörsförening som hoppas på att de ska få sälja mjölk och mjölkprodukter direkt till handeln – vid sidan om Arla och de andra stora mejerierna.
– Vi ska inte säga att det är bara mot Arla utan det är hela den svenska mejeriindustrin som vi ifrågasätter på det här viset, säger Stefan Gård.
Hittills har en interimstyrelse bildats, kampen har just börjat. Det är för tidigt att se om satsningen lyckas eller ej. Först ska fler bönder rekryteras, 40 000 kronor per mjölkbonde kostar det att gå med, därefter ska handeln övertygas om att köpa leverantörsföreningens produkter – utan mejerierna som mellanhand.
– Alla mjölkbönder i hela Sverige är välkomna att vara med.
Stefan Gård, som är ordförande för organisationen Sveriges mjölkbönder säger att mjölkpriset skulle behöva höjas med minst en krona per liter. En genomsnittsgård skulle behöva öka intäkterna med 700 000 kronor per år för mjölkproduktionen. I dag innebär mjölkkor ett minusresultat i lantbrukarnas bokslut.
– Det går back. Och visst kan man leva med upp och nedgångar, men när kostnadsläget är så högt som i Sverige så blir det att vi får skjuta till eget kapital genom körsel och skog och så vidare, säger han.
– Vi är informerade om det och det är klart att när mjölproduktionens lönsamhet är pressad så är det upp till varje enskild bonde att försöka hitta alternativ för att komma ur den här situationen. Vi ser det inte som ett hot utan vi ser det som en del av vår vardag att ha en konkurrens om både råvaran och markanden, säger Arlas ordförande Åke Hantoft