I somras var oljudet från bilar som spelade hög musik den enskilt vanligaste anledningen till att människor i Dalarna och Värmland kontaktade polis. Under två sommarmånader fick polisen i de båda länen in drygt 600 samtal om störande musik.
– Det är i särklass det största problemet för medborgarna i Arvika. Det här är inte enstaka störningar då och då. Det är systematiskt natt efter natt, år efter år. Vi har många medborgare som far väldigt illa av det här. Det finns folk som ringer till mig och berättar att de är sjukskrivna för att de inte kan sova, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.
Polisen har saknat effektiva verktyg för att få bukt med problemet. Men nu är en revision av ordningsbotskatalogen ute på remiss och där föreslår riksåklagaren att störande musik ska klassas som förargelseväckande beteende.
Ge böter på plats
Jonas Wendel vid polisen i Arvika anser att de skulle behöva möjlighet att ge böter på plats till den som framför fordonet för att komma till rätta med problemet.
– Som det är nu måste vi bevisa vem i bilen som sköter musiken, det är den som ofredar eller gör sig skyldig till förargelseväckande beteende. Det är omöjligt om det sitter 5–6 personer i bilen och de spelar musik via mobilen.
Det finns redan ett antal avgöranden från tingsrätter där åtal väckts för brottet. Bland annat i Mora där tingsrätten nyligen meddelat en dom för förargelseväckande beteende genom att spela hög musik.
Riksåklagaren: Viktigt att inte kränka
Straffet för att spela alltför hög musik föreslås bli böter på 800 kronor.
Riksåklagaren poängterar också att det är viktigt att inte kränka grundläggande fri- och rättigheter och att avsikten är att rikta in sig på musik som spelas för högt, inte musik med stötande text.