MSB, solceller, brand. vädlening

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Räddningsinsatser ska genomföras på ett effektivt sätt”, säger Andreas Forsberg, handläggare på MSB. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Bränder i solcellsanläggningar: Nya tester ska skydda räddningstjänsten

Publicerad

Under onsdagen testades flera räddningsscenarion vid Glava Energy Center för att öka kunskapen om bränder i solcellsanläggningar.

– Solcellsanläggningar ökar markant i Sverige, därför är det viktigt att ge relevant stöd till den kommunala räddningstjänsten, säger Andreas Forsberg, handläggare på enheten för brand och räddning på MSB.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är vägledare i kommunal räddningstjänst inom både förebyggande- och operativa frågor.

De riktlinjer som finns i dag för räddningsinsatser i byggnader med solcellsanläggningar är från 2019. Nu vill MSB uppdatera informationen utifrån ny kunskap inom området.

– Räddningsinsatser ska genomföras på ett effektivt sätt, men de måste också vara säkra att genomföra. Efter alla dessa tester har vi betydligt mer erfarenhet och kunskap, säger Andreas Forsberg, handläggare på enheten för brand och räddning på MSB.

Starta klippet ovan och se mer hur testerna genomfördes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.