Byggboom skapar personalbrist i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs som aldrig förr i Karlstad men byggtakten är så hög att kommunen och byggföretagen knappt har personal så det räcker.

– Framför allt blir det en brist på resurser. Både våra egna resurser och konsulter som vi köper in. Vi har ju väldigt duktiga medarbetare, men just nu är det väldigt mycket projekt, då är det svårt att hinna med allt i den takt vi vill, säger Fredrik Nilson, chef för mark- och exploateringsenheten på Karlstads kommun.

Tvingats prioritera

Bristen på personal har varit påtaglig i kommunen och har lett till att man varit tvungen att prioritera bland alla projektplaner. Mindre löpande projekt har därför blivit försenade.

– Vi pratar om hastighetsöversynen där vi ska försöka se över hastighetsgränserna med 40- och 30 kilometer i timmen i bostadsområden, och vi har samma otur med centrumprojektet i Skattkärr som har blivit lite framflyttat för det är för dåligt med personal som kan jobba med det.

Hur långt tid handlar förseningarna om?

–Vi kan prata om ett halvår till ett år, att man flyttat fram projekten en säsong, säger Fredrik Nilson.

Färre anbud

Dessutom har man även märkt av att färre anbud har kommit in på mindre projekt, eftersom företagen tycks vänta på de stora, kostsammare projekten. Och när arbetet med riktigt stora projekt, som till exempel resecentrum, ska dra igång så kommer kommunen att behöva kraftsamla kompetensen ytterligare.

– Resecentrum kommer att låsa ett antal heltidstjänster hos oss från kommunen och det kommer även låsa resurser från konsulter och trafikverket kommer att anställa folk och entreprenören kommer att få fullt upp, säger Fredrik Nilson och fortsätter:

– Det är klart att det kommer att påverka vad vi gör i övrigt i stan men samtidigt tror jag det är lite självreglerande. När vi gör resecentrum kanske vi vill ta det lite lugnt just runt omkring centrum för att inte göra ett kaos i stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.