Christer Sjögren släcker ljusen

Uppdaterad
Publicerad

Midnatt råder, tyst det är i husen, alla sova, släckta äro ljusen..... eller? Nu ska Christer Sjögren hjälpa värmlänningarna att komma ihåg att släcka ljusen i jultid.

– Filmen har två budskap. För det första att levande ljus är en ökad risk och framförallt i jultid. För det andra att oavsett vad så är en fungerande brandvarnare din bästa livförsäkring, säger Lars Wendel vid Brandskyddsföreningen Värmland, som står bakom informationsfilmen.

Varje decembermånad tänds hundratusentals levande ljus. Statistiskt sett är värmlänningarna duktiga på att släcka sina ljus – förra året i december behövde räddningstjänsten bara rycka ut en gång på grund av en ljusbrand.

– Men statistiken säger ingenting om omfattningen – vi kan göra tio utryckningar där vi bara behöver vädra ut lite rök, medan en enda utryckning kan vara jätteallvarlig. Därför fortsätter vi envist propagera, år efter år, säger Lars Wendel.

Christer Sjögren som julvärd

I år kom han på en ny idé – att involvera Christer Sjögren, som får spela rollen som julvärd i en informationsfilm.

– 2008 hade vi en radiojingel där han sjunger, och nu återupplivar vi den i år. Då kom idén om att även göra en film, berättar Lars Wendel.

– Visst går det att ha utbrända adventsljusstakar och mer skrämmande inslag, men jag gillar mjukare, mer belönande information.

Råd inför advent och julfirande

• Gör det till en del av jultraditionen att särskilt kontrollera dina brandvarnare.

• Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad.

• Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som har tänt ljusen ansvarar för dem och släcker dem.

• Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

• Använd ljusstakar av keramik eller metall. Se till att ljuset står fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.

Tänk på var du ställer ljuset, så att till exempel inte en gardin kan fladdra till av vind- eller elementdrag och fatta eld.

• Har du en äldre tv som det går att ställa föremål på? Ställ inga ljus på tv:n. Stearinkan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.

• Byt den gamla mossan i ljusstaken mot icke brännbara dekorationer, till exempel vackra stenar eller snäckor.

Då minskar risken för att det ska börja brinna i ljusstaken.

• Tänd aldrig levande ljus i en gran. Det kan snabbt börja brinna.

• Tänd inte tomtebloss i en torr barrande gran.

• Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. De klarar värmen och har tillräckligt med lufthål.

• Elektrisk armatur och julgransbelysning ska ha rätt effekt (W) och släckas med strömbrytare eller genom att man drar sladden ur vägguttaget. Man ska inte skruva på glödlamporna. Då kan det bli glappkontakt och en gnista bildas (en så kallad ljusbåge) som kan antända brännbart material. Ett bra alternativ är att koppla en timer till elljusstaken och julgransbelysningen.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.