Foto: SVT

Cirkusskola kan bli permanent i Kristinehamn

Publicerad

Sommarlovslediga barn i Kristinehamn har den här veckan haft chansen att gå i cirkusskola helt gratis på musikskolan. Lärare är den turnerande ryske cirkusartisten Roman Kripatov.

– Det är roligt för både mig och barnen. Jag lär mig också en del för barnen kommer på nya trick hela tiden, säger Roman Kripatov. 

Kommunen samarbetar sedan fyra år med cirklusartisten Roman Kripatov som haft korta kurser framför allt på skollov. Cirkusskolan är så populär att den nu kan bli permanent.

– Vi söker pengar och hoppas att det kan bli en del av vårt fasta utbud på musikskolan, säger Lis Landeman verksamhetschef på skolförvaltningen.

Började uppträda som åttaåring

Roman Kripatov kommer från en cirkusfamilj i Ryssland och turnerar och driver cirkusskola i hela Sverige. Han är tredje generationen cirkusartist och började träna för att bli professionell redan som femåring och när han var åtta började han uppträda med sina föräldrar. Han trivs med att både vara artist och lärare.

Små cirkusartister

På den här tvådagarskursen för sommarlovslediga barn mellan 7 och 11 år blev barnen snabbt inspirerade och började testa trapetsen, cyklar och bollar.

– Jag har testat att cykla på enhjuling och jonglera. Det svåraste är att jonglera, säger Arvid Nicklasson 7 år.

Edit Angbrant 7 år testar trapetsen och balanserar vant på en stor boll samtidigt som hon viftar med ett långt färgglatt band. En stund står hon och balansera på Romans axlar med utsträckta armar som om hon aldrig gjort annat. Hon har redan sitt första mål klart för sig. 

– Jag skulle vilja lära mig cykla på en cykel som bara har ett hjul.

Skulle du vilja bli cirkusartist?

– Ja, säger Edit Angbrant.

”Inspirerande”

Roman Kripatovs specialiteter är balans och jonglering. Just nu tränar han på ett personligt rekord i att jonglera med nio bollar.

– Det är inspirerande och veta hur mycket talang man har inom sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.