Intill dammen vid Kolsjöns utlopp arbetade en stor grävmaskin med att riva ner de betong- och stenkonstruktioner som hindrar vattnets fria flöde ut i Kolsjöbäcken. Men rivningen av själva dammen är bara det första steget i att återställa vattendraget till ett skick som påminner om det som var före flottningseran då sjön dämdes upp och bäckfåran rensades från större stenar och andra hinder.
– Själva dammen, betongdammen, har sågats upp i sektioner som rivs ner och körs iväg till en godkänd deponi. När vi fått bort det så justerar vi det befintliga bergmaterialet och tar bort vassa stenar. Sedan klär vi området med natursten och så läggs det ut lekgrus åt öringen, berättar Tomas Utter som är Fortums projektledare för återställningsarbetet vid Kolsjöbäcken.
Återställa bäckfåran
Två veckor beräknas arbetet med att återställa den runt 100 meter långa bäckfåran mellan Kolsjön och Glaåkern ta.
– Den befintliga öringstammen stärks när det här är klart genom att den ges bättre lekmöjligheter med utökade lekområden, säger Tomas Utter.
Så, här kan man se fram emot ett förbättrat öringfiske?
– Själva Kolsjöbäcken är såpass liten att den mer utgör ett uppväxtområde men det kan ju ge ett bättre fiske i de intilliggande sjöarna.
Riva fler dammar
Fortum planerar ytterligare ett antal dammutrivningar i Värmland. Bolaget har ansökt om att få riva ut fyra dammar i Klamma älv och ytterligare fem dammar står på tur för tillståndsansökan om utrivning.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man som elproducent försöker vidta de åtgärder som krävs för att förbättra ekosystemen. Det finns ju många gamla dammar som har begränsad funktion och i den mån det inte ger försämrad elproduktion så är det viktigt att vi bidrar, förklarar Tomas Utter.