I klippet ovan hör du artisten och hammaröbon Christer Sjögren berätta om de speciella scenkläderna och skivdirektör Bert Karlsson om hur han fick in dansbandet Arvingarna på Svensktoppen. Foto: SVT

Dansbands-giganten Sjögren: ”Hur i helskotta kunde folk gå upp på scenen i det här”

Uppdaterad
Publicerad

Varför skrivs dansbandsnamn så ofta med Z, varför förbjöds plötsligt jeans i folkparkerna och vad är historien bakom dansbandens galna glitter-kostymer? Det och mycket annat besvaras i Den svenska dansbandshistorien i SVT som startar i kväll.

I sex program möter tittarna några av dansbands-giganterna själva – Christer Sjögren, Bert Karlsson, Charlotte Perrelli och Stefan Borsch. Tittarna får följa berättelsen om en lika älskad som föraktad musikstil, i en serie som myllrar av historier från genrens barndom och fram till idag. Samtidigt visas det Sverige som dansbanden uppstod i, och om svenskarnas starka relation till musiken och dansen.

I klippet ovan från programmet hör du artisten och hammaröbon Christer Sjögren berätta om de speciella scenkläderna och skivdirektör Bert Karlsson om hur han fick in dansbandet Arvingarna på Svensktoppen.

Programmet sänds onsdagar kl 21.00 i SVT1 och kl 02.00 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.