Splitbild med Joakim och Anna till vänster och övervakningskameran till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens ständigt närvarande övervakningskamera vid balkongen till parets bostad oroar dem. Foto: Olle Ängeby/SVT

De fick övervakningskamera vid balkongen – ingen insyn enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Joakim och Anna på Kronoparken i Karlstad fick en objuden gäst till sin balkong, en övervakningskamera. Kameran har en digital maskering som inte går att ta bort med annat än att kameran programmeras om, men paret tycker ändå att det känns obehagligt att ha den så tätt inpå.

– Det räcker ju med att det är en IT-snubbe som tar bort en maskering så ser de mig, säger Joakim.

Kameran, som sitter cirka en halvmeter ut från deras balkong, kom dit kom som en överraskning för paret.

– Det snackades om att de skulle sätta upp en kamera i området. Men inget om att det skulle vara på vår byggnad och vi fick ingen information via posten eller information om när och var den skulle sättas upp, säger Anna.

Behöver inte vara oroliga

Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef i Karlstad, förstår att det kan kännas olustigt med kameran där, men säger att Joakim och Anna kan känna sig trygga i att polisen inte kan se vare sig balkongen eller in i lägenheten.

– Maskningen är en programmering direkt in i kameran. Vi kan inte se det maskade området vare sig live eller i efterhand. Vi kan inte heller ta bort maskningen och titta på det sen, säger hon.

Hon medger att det för det fåtal som sköter installationen är tekniskt möjligt att programmera om området som maskas, men att det inte skulle ske då polisen har både lagen om kameraövervakning och sina egna riktlinjer att följa.

Ska ni inte sätta upp en fysisk barriär också?

– Här har vi också vår riktlinje att förhålla oss till. Och utan att vara specialist på området kan jag tycka att programmeringen i kameran är ännu säkrare, för där sorterar kameran vad vi får och inte får titta på, säger Ulrika Sundström.

Bild av kameran blev viral

Efter att ha kontaktat den kommunala hyresvärden, polisen och Hyresgästföreningen utan framgång postade Joakim en bild på kameran i ett diskussionsforum online.

– Då fick jag en herrans massa kommentarer, säger Joakim.

Fick du några nyttiga och mindre nyttiga tips därifrån?

– Ja det nyttiga var ju att kontakta Integritetsskyddsmyndigheten som sa att jag ska kontakta lokala nyheter. Det mindre nyttiga var att jag ska ta på en rånarluva och bara riva ner den, vilket var ett väldigt populärt förslag, men jag tror inte att jag vill hamna i något brottsregister för det här, säger Joakim.

Joakim och Anna ville inte medverka med efternamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.