En kaffemuggi  förgrunden och en man som tittar åt sidan i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du veta med om Kajsa Sundström och Simon Fredholms arbete. Foto: Olle Ängeby

De ”okända” tjänstemännen på Värmlands EU-kontor i Bryssel

Publicerad

Här är duon som bidrar till att lyfta värmländska frågor i EU – på plats i Bryssel. Kajsa Sundström och Simon Fredholm har en nyckelroll i det dolda.

– Beslut som tas på EU-nivån kommer beröra kommunal och regional nivå. Då vill vi försöka påverka de besluten innan de ramlar ner och kanske inte blir så fördelaktiga för Värmland, säger Kajsa Sundström, kontorschef.

Kajsa Sundström och Simon Fredholm hade tillsammans med kontorets praktikant ett möte med Grums pensionärs- och tillgänglighetsråd under veckan. Vanligtvis håller de dock till i Bryssel, för att putta EU mot värmländska intressen.

Region Värmlands så kallade ”European office” ingår inte själva i EU-maskineriet såsom unionens institutioner gör. Istället utövar de sitt inflytande genom att bland annat komma med synpunkter och argument för eller emot beslut, träffa relevanta beslutsfattare och hålla koll på sånt som kan vara av intresse.

– Det kan vara skogsfrågorna, som är viktigt för den regionala utvecklingen med många arbetstillfällen. Men även frågor kring hälso- och sjukvård med beslut om hur man ska dela data, säger Simon Fredholm, internationell handläggare.

Hör mer om hur de jobbar med värmländska EU-frågor i videon.

European office samarbetar med flera olika aktörer

Ensam är dock inte stark, vilket är varför de ofta samarbetar med andra regioner och aktörer på plats nere i Bryssel som vill liknande saker.

Har vi några bästa vänner nere i Bryssel som värmlänningarna kanske inte vet om?

– Det beror lite på. Just i Bryssel jobbar vi nära det kontoret som heter Central Sweden som är Gävleborg, Dalarna och Örebro.

– Sen jobbar vi i nätverk där det kan vara mer tematiskt. Exempelvis vad gäller skogen ingår många finska regioner bland annat. Men där ingår också regioner i Tyskland, Italien och så. Det beror på sakfrågan, säger Kajsa Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.