Först på fredag, när länsstyrelsen är klar med kontrollräkningen och personkryssen, kommer det slutliga resultatet allmänheten till del. Foto: TT/Länsstyrelsen i Värmland

De räknar i demokratins namn

Uppdaterad
Publicerad

I morse började man räkna röster efter EU-valdagen på länsstyrelsen. Det slutliga resultatet beräknas vara klart på torsdag.

– Men det är inte förrän på fredag vi kan gå ut med något resultat, säger Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Klockan 9.00 i morse samlades de 18 personer som är först ut med att räkna röster efter gårdagens EU-val. På morgonen genomgår de en utbildning på länsstyrelsen i Värmland, sedan är det dags att börja hantera valsedlar.

– Vi har också flera som arbetar med kontrollräkning och registrering, så totalt är det 50 personer som är inblandade i rösträkningen på olika sätt, säger Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

EU-valet 2019

Vanligast med dubbla valsedlar

Framåt lunch idag sätts kontrollgruppen igång, de ska se över och kontrollera materialet ytterligare en gång. Efter det ska personkryssen räknas, dem har ingen börjat titta på ännu.

– Sen ska vi bedöma de valsedlar som har ansetts ogiltiga i vallokalen, de läggs i en särskild hög, säger Gith Nilsson.

Hon menar att den vanligaste orsaken till att en röst anses ogiltig är att det ligger fler än en valsedel i samma kuvert.

– Det kan också handla om att man har noterat något på en blank valsedel och att man är osäker på om det är ett parti som är anmält för deltagande i valet eller inte, säger hon.

Förvånas över kreativa väljare

Vad är det konstigaste du har hittat i en valsedel under de val du har arbetat med rösträkning?

– Man förvånas över kreativiteten hos väljaren ibland, det kan vara de mest fantasifulla noteringar. Något år hade någon satt klistermärken på valsedlarna, säger Gith Nilsson.

På torsdag beräknas det slutliga resultatet vara klart för Värmlands del, men först på fredag får allmänheten ta del av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet