Emilia Johansson besökte den vita bussen på Stora torget i Karlstad på Förintelsens minnesdag tillsammans med sin pappa och bror. Foto: SVT

Förintelsens minnesdag uppmärksammades i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha rullat runt i länet under veckan stannade den vita bussen med tillhörande utställning i dag på Stora torget i Karlstad.

– Det är bra att det inte glöms bort. Eftersom det var mycket folk som mördades så får man inte glömma bort det, säger Emilia Johansson.

Under den gångna veckan har Förintelsens minnesdag uppmärksammats på en rad platser i Värmland. Fyra orter har fått besök av en vit buss med röda kors som fått symbolisera de vita bussar som hämtade fångar från koncentrationslägren vid Andra världskrigets slut. I bussen finns en utställning på temat rasbiologi. Och i dag stannade den till i Karlstad.

– Utställningen i bussen handlar om den människosyn som låg till grund för hela Förintelsen – att vissa människor hade mindre värde än andra och att de som hade mindre värde inte skulle finnas, säger Lillian Ohlsson som arbetar på ABF som är medarrangör.

Fina samtal och möten

Hon berättar att syftet med utställningen är dels att hedra de som var offer i Förintelsen, dels att föra en diskussion om hur det ser ut med människosynen i samhället i dag och veckans rundtur har gett fina samtal och möten.

– Det har varit väldigt, väldigt bra, säger Lilian Ohlsson. Ungdomarna har förutom utställningen sett filmer i skolan och de har sett teater och så vidare, så de har varit väl förberedda när de kommit och då har vi fört diskussionen om detta med vår människosyn. För unga i dag är det här lika mycket historia som Karl XII, det är i samma historiesäck ungefär, och då måste man lyfta det till hur det ser ut i dag, fortsätter hon.

Foto: SVT

Två av dem som besökte den vita bussen på Stora torget i Karlstad i dag var syskonen Emilia och Joel Johansson och de tyckte det var viktigt att få lära sig mer om Förintelsen.

– Det är bra att det inte glöms bort. Eftersom det var mycket folk som mördades så får man inte glömma bort det, säger Emilia Johansson.

Minnesdagen uppmärksammas på flera orter

Förutom utställningen på Stora torget kan Karlstadsborna ta del av minnesdagen på Värmlands museum där Maja Hagerman föreläser om Herman Lundborg och det rasbiologiska institutet, i Domkyrkan där föreställningen Svarta moln visas och på UNO där ungdomar från Toleransprojektet berättar om sina resor till Förintelsens minnesplatser.

Under lördagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag även på flera håll i Värmland. I Arvika visas bland annat två filmer på biblioteket. På biblioteket i Säffle finns en miniutställning från Forum för levande historia och det hålls en föreläsning med en överlevare från Auschwitz, Joost Lakmaker. I Filipstad hålls en föreläsning om de vita bussarna med Bo Fröberg från Röda korset.

Förintelsens minnesdag

  • ”Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
  • År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
  • Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
  • I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.”

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.