Mia Hansson längtar tillbaka till kontoret på Karlstad Universitet. Foto: SVT

Många jobbar hemma under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att många nu arbetar hemifrån. En del älskar det, andra avskyr det. Och distansarbete ställer andra typer av krav när det gäller arbetsmiljö, rutiner, ledning och gränsdragning mellan arbete och privatliv.

För att kunna jobba hemma behövs en godtagbar arbetsmiljö. Därför har till exempel Karlstads universitet beslutat att köpa in och låna ut höj- och sänkbara skrivbord och ergonomiska stolar till de anställda som behöver det. Mia Hansson som jobbar som inredare på universitetet har hittills oftast stått vid barbordet i köket där hemma och jobbat, men nu har hon hämtat ett höj- och sänkbart skrivbord.

– Jag tyckte det gick bra till att börja med, men jag ser verkligen fram emot att få en mer ordnad arbetsmiljö, säger Mia Hansson.

Coronaviruset i Värmland

”Behovet har varierat”

På universitetet jobbar för närvarande närmare 95 procent av de omkring 1300 anställda hemifrån. De flesta har kunnat ordna en arbetsmiljö de är nöjda med, men för att hjälpa dem som har svårt att få till en bra arbetsmiljö, har universitet köpt in 200 bord och 130 stolar som anställda kan få låna.  

– Det är en betydligt större andel som jobbar hemma än de som tagit del av detta erbjudande. Behovet har varierat, säger Olle Lilliestierna, campuschef på Karlstads universitet.

Men att jobba hemma ställer inte bara krav på ergonomin. Det gäller också om att kunna sätta gränser mellan arbete och övrigt liv och skapa nya strukturer.

– Det har gått bra, man har ju lärt sig mycket teknik och att man kan göra mycket på distans, konstaterar Mia Hansson.

Många längtar till kontoret

Pandemin i kombination med att ny teknik och digitalisering av arbetsplatsen gör att arbete på distans sannolikt kommer att bli vanligt även efter coronan. Men redan nu är det många som längtar tillbaka till kontoret.

– Ja, jag ser verkligen fram emot att få komma tillbaka till kontoret och träffa mina arbetskamrater igen, säger Olle Lilliestierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet