Julens dödsfällor för djuren

Uppdaterad
Publicerad

Julen innebär mat, godis, julklappar och blommor i vår hem. Men för våra husdjur kan de vara rena dödsfällorna.

Vid Mjönäs djurklinik har veterinärerna fullt upp under julen.

– Det vanligaste är ju att en chokladkartong står på vardagsrumsbordet och att någon stoppar åt hunden eller katten några bitar. Men också att folk gör det vid julbordet. Är det många som gör det blir det en stor mängd, säger Malin Jansson, djurvårdare vid Mjönäs djurklinik.

Farorna för våra fyrfota vänner är många under jul: choklad och russin är giftigt för hund och katt precis som många växter. Levande ljus bränner en hel del nosar och paketsnören och glitter kan ställa till det för en katt.

– De tycker att det är jättespännande att leka med och då sätter jaktinstinkten in och då kan de bita och tugga i det. Då är det lätt att det slinker ner en bit som sätter stopp i mag- tarmsystemet, säger Malin Jansson.

Julskinka då, är det farligt att ge en liten bit?

– Nej, en liten bit är inte farligt, men när mängden blir stor så är det farligt. Det händer faktiskt varenda jul att de ringer in och berättar att en hund har ätit upp en hel julskinka.

Till djurkliniken i Mjönäs kommer det in mellan 20 och 30 sjuka djur varje julhelg – men inte alla går att rädda.

Fet mat och salt farligt

Djurens rätt varnar också för julens faror.

– För mycket fet mat kan leda till bukspottkörtelinflammation och ben i kött är mycket farligt, säger Camilla Björkbom, Förbundsordförande Djurens Rätt

Hon berättar också att man ska undvika att djuren får i sig salt i stora mängder, liksom avokado, kanel, deg, vitlök, vindruvor och nötter. Se även upp med korvskinn och skinksnören som alltför lätt kan hamna i magen och ställa till det.

Choklad och lök finns bland de mer välkända farorna för djur. Men lök gäller även lökväxter. Katter tuggar ofta på växter även om de kan vara giftiga för dem, liljeväxter kan till exempel skada kattens njurar.

Giftigt vatten

De flesta som lever med katt i familjen vet också att katter gillar att dricka vatten på alla andra ställen än just sin vattenskål. Tänk därför på att inte tillsätta exempelvis gödningsmedel eller något annat som kan vara skadligt i julgransvattnet.

Att vara aktsam med levande ljus är ganska självklart men tänk även på att vara försiktig med glitter och paketsnören, en rolig leksak som inte ska hamna i kattens eller hundens mage. Paketsnören är ofta vassa och kan orsaka skärsår i munnen.

Julgranskulor är också roliga leksaker men de går lätt sönder och blir riktigt farliga.

Julens djurfaror

Choklad – giftigt, ju mörkare desto värre

Russin – giftigt för hund och katt

Giftiga växter – julros, julstjärna, tazett, oleander, änglatrumpet, kottepalm, hyacint och ginst

Fet mat – mycket kan leda till bukspottkörtelinflammation

Julgranskulor av glas – skärskador om de går sönder

Salt – kan bli saltförgiftad eller få inflammation i bukspottskörteln

Jäsande degar – Saffransdegar kan orsaka alkoholförgiftning

Levande ljus – brännskador

Lök – giftigt för hundar

Xylitol – finns i tandkräm, tuggummi, godis – sänker blodsockernivån för hundar och förgifta hunden.

Julgran och granvatten – Se till att granen inte välter och använd helst inte julgranskulor i glas. Se till så katten inte kan dricka vattnet i julgransfoten

Undvik avokado, kanel, vitlök, vindruvor, nötter och ekollon

Mindre giftiga men olämpliga växter – amaryllis, azalea, cyklamen, hortensia, korallbär, anemon, iris, mistel och vallmo

Källa: Agria/Mjönäs Djurklinik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.