Högsta förvaltningsdomstolen anser att Skolinspektionens tillsynsområde omfattar internatverksamheten vid Lundsbergs skola och domstolen anser vidare att kränkningar mellan skolans elever som sker på elevhemmen har ett sådant samband med skolverksamheten att skolan är skyldig att vidta åtgärder enligt skollagen.
– Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att internatverksamheten vid den här typen av riksinternatskolor är en del av skolväsendet och omfattas av Skolinspektionens tillsyn, sen kan ju inte Skolinspektionen ingripa mot vilka brister som helst, men Skolinspektionen ska se till att skollagens regler följs, säger Elisabeth Rynning, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, kort efter att beslutet presenterades.
– Om någon som driver en skola inte lever upp till skyldigheten att skydda eleverna mot kränkande behandling i samband med skolverksamheten då ska Skolinspektionen ingripa, säger Elisabeth Rynning.
Hur långt sträcker sig huvudmannens ansvar?
– I princip är det sånt som händer i anslutning till utbildningen, men man talar om att det ska ha samband med verksamheten, och då har man tidigare ansett att sånt som till exempel inträffar på utflykter eller skolfester kan ha ett sånt samband. Här har Högsta förvaltningsdomstolen bedömt att det finns ett sådant samband här säger Elisabeth Rynning.
Johan von Schéele, talesperson för Lundsberg, säger idag till SVT att han tycker beslutet att stänga skolan var rätt.
– Absolut, man ska inte ifrågasätta en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi har en stor respekt för den bedömning som Högsta förvaltningsdomstolen har gjort. Vi kommer noggrant läsa igenom domen i dess helhet och analysera vad det kommer innebära för vår fortsatta verksamhet, säger Johan von Schéele.
Var beslutet som du hade förväntat dig?
– Nja, i och med att vi hade fått rätt i två lägre instanser så trodde vi kanske att man skulle göra samma bedömning i Högsta förvaltningsdomstolen. Men att det är Högsta förvaltningsdomstolen som har det avgörandet som gäller i den här frågan, det ska vi se till att vi noga analyserar och rättar oss efter, säger Johan von Schéele.
Strykjärnsnollning
Det var efter den uppmärksammade så kallade strykjärnsnollningen som Skolinspektionen beslutade om ett så kallat tillfälligt verksamhetsförbud för Lundsberg. Två elever brändes och en av dem brännskadades då med ett strykjärn
Enligt Skolinspektionen kunde elevernas säkerhet på skolan inte längre garanteras, och den stängdes med omedelbar verkan.
Överklagat beslut
Men beslutet överklagades, och bara en dryg vecka senare kunde skolan öppna igen, sedan Förvaltningsrätten upphävt stängningen. Händelsen med strykjärnet inträffade på ett av elevhemmen, och där har Skolinspektionen inte rätt att utöva någon tillsyn, slog Förvaltningsrätten fast.
Ärendet överklagades på nytt, denna gång av Skolinspektionen, men med samma resultat. Även Kammarrätten underkände Skolinspektionens beslut.
Eftersom frågan om vem som har tillsyn över internatverksamheten har principiell betydelse beviljade Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd, och idag kom alltså beslutet.