Foto: SVT

Draghundsläger för polishundar

Uppdaterad
Publicerad

Till vardags åker de polisbil. Nu får de åka på släp efter draghundarna istället och försöka hålla jämn takt så gott de kan.

– Det är ett samspel mellan djur och människa, berättar hundföraren Fredrik von Bahr.

Då var det upp till bevis. Otåliga polishundar hoppar ur sina burar, dragselen åker på och hundförarna spänner på sig skidor och midjebälten. En stunds oreda och hundar som skäller. Men så snart de tvåbenta poliserna fått ordning på skidor och stavar, linor och hundar så bär det av ut i skidspåret. Ett tjugotal hundar, fyllda av arbetslust, dundrar fram på nypistad snö med skidande polis på släp.

– Man känner sig sig lite som en elitskidåkare. Man flyger fram, säger Fredrik Axelsson Juul.

Det är polishunden Joffe som bjuder sin hundförare på den där extra skidåkarglädjen den här dagen. Ekipaget jobbar till vardags i Torsby och Joffe är en arbetsvillig kollega och envis, berättar Fredrik. Som patrullhund hjälper han bland annat till med att hitta försvunna personer men arbetsglädjen märks även på fys-passen i skidsåret.

– Han har ett bra driv och älskar att jaga. För honom blir det som en jakt fast utan villebråd.

Efter ett första varv på fyrakilometersslingan klappar Anna Ljungnér om sin holländska herdehund Max.

– Han älskar att springa, så jag trodde nog han skulle dra men så är det ju om jag kan stå på skidorna och inte trilla, och jag trillade flera gånger men det var kul ändå, skrattar Anna.

Deltagare från hela Sverige

För tjugonde året i rad samlas polishundar och hundförare från hela landet på Långberget när Polisens hundförarförbund arrangerar draghundsläger för polishundar. De värmländska hundförarna fanns på plats med skidorna på och försökte hålla jämn takt med sina fyrbenta kollegor.

– Det krävs ju lite grand att hålla ordning på linor när man ska åka, man ska framåt, man ska hålla balansen och så vidare. Det är ju inte alla i gruppen som har jättestor skiderfarenhet, men några är riktigt duktiga, berättar Fredrik von Bahr som är chef för hundförargruppen hos Värmlandspolisen.

Han berättar att det är ett samspel, att fysisk aktivitet och träning är något som finns med varje vecka för polishundarna. Som polis har man en timmes fysisk träning i veckan men om man jobbar som hundförare så förväntas man lägga ner betydligt mer tid på sin hund, aktivera den, utveckla, och se till att hunden mår bra.

– En sådan här aktivitet är ju bra för både hunden och föraren. Man får ha lite roligt, samtidigt som det är nyttigt för ekipaget. Det är ju en hel del dressyr i det hela också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.