Drillning i cykelvett

Publicerad

Kronoparken är en cykelvägstät stadsdel i Karlstad och många barn cyklar till skolan. Därför fick eleverna på lågstadiet en drillning i cykel- och trafikvett på skolgården på måndagen.

Måste man ha cykelhjälm? Och hur många reflexer ska man ha enligt lag? Handbromsen på hjärtat. Hur bra är du på cykelregler egentligen? Lågstadiebarnen på Kronoparksskolan i Karlstad blev stoppade med information idag. Först under en tipsrunda och sedan under en cykelrunda.

– Vi ska lära oss att kunna cykla på vägarna och hålla utkik så att vi inte kör på människor, säger Shadi Josefikeremi som går i klass 1 på Kronoparksskolan.

– Vi har sett att det är många barn som cyklar utan cykelhjälm och likaså många som cyklar till skolan och alltid cyklar på cykel- och gångvägar som inte vet så mycket om trafikreglerna, säger Maj Thunander, lärare på Kronoparksskolan.

Och det gäller på cykelvägar överallt i stan, det kan cykelbuden på Postiljohan intyga.

– Det är lite laglöst land ibland, en del går med hunden i koppel som är tre meter långt och så kommer någon och cyklar i 30 kilometer i timmen och så kommer det någon med barnvagn. Och alla har ju lika mycket rätt och lika mycket skyldigheter, säger Johan Olsson, som är initiativtagare till cykeldagen.

Så de bestämde sig för att anordna en cykeldag på Kronoparksskolan, tillsammans med bland annat Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Idag får barnen göra sig bekanta med olika trafikmärken, prova balansövningar och lära sig att stanna vid övergångsställen, till exempel.

Ska inte cykla själva

– Så här små barn ska inte vara ute och cykla själva i trafiken, självklart inte, men det kommer den dagen de ska göra det också. De hade inte rätta balansen och jag fick springa bredvid och hålla i, men det är lite spännande, säger Anders Bergström på NTF Värmland.

– Jag ska ha tålamod och titta hur jag cyklar och vara försiktig, inte bara göra som de andra gör, säger Shadi Josefikeremi.

– Om man inte har tålamod kan något gå fel och då kan man skada sig eller något kan hända, säger hon.

Och en av de viktigaste frågorna på cykeldagen var förstås huvudsaken. Hjälmen, alltså.

– Det är lag på att ha hjälm upp till 15 års ålder. Sedan gör det ingenting om man har den efteråt heller, säger Anders Bergström från NTF Värmland.

Men det finns de som inte drar gränsen där, utan går ännu längre i säkerhetstänket.

– När man cyklar och när man går på en promenad måste man ha hjälm på sig, förklarar Soleiman Nurzehi som går i klass 1 på Kronoparksskolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.