Drömsommarjobbet går i mål

Publicerad

Retrofuturistisk slöjd, en dansföreställning om drömmar och filmer på temat den egna berättelsen. Med start idag presenteras slutprodukterna i Region Värmlands Drömsommarjobbet, där ett 20-tal ungdomar under drygt en månad fått jobba med sin dröm.

Under en vit tältduk i Museiparken i Karlstad står en rad konstverk som skvallrar som att konstnärerna här har använt mycket fantasi. I lera har de skapat konstverk som haft sin utgångpunkt i retrofuturism där de ställt sig frågan: hur skulle historien sett ut om framtiden kommit tidigare?

– Retrofuturistiskt var utgångspunkten, men sedan har vi väl halkat in lite mer på framtidens arkeologi. Det har varit full fart hela tiden, jag har blivit ännu mer intresserad av keramik, säger drömsommarjobbaren Lovisa Lundmark.

Dansat i fyra veckor

Intill henne ligger en sandlåda med saker som inte alls liknar de fynd arkeologer gör idag: mycket trasig elektronik, en livboj och kugghjul. Ett stenkast därifrån formar stolar och bord en rund ring på gräsmattan. I ringen börjar drömsommarjobbarna som arbetat med dans sin allra första uppvisning. Dansen har de jobbat med i fyra veckor tillsammans med koreografen Anton Wretling. Solen gassar och publiken applåderar stort när den tjugo minuter långa föreställningen är över.

– Det känns jättebra, äntligen får vi dansa för publik. Man har väntat ett tag, det känns bra, säger Malin Nilsson.

Drömsommarjobbet är Region Värmlands satsning på talangutveckling och har som syfte att ungdomar ska få en erfarenhet av att jobba som professionell kulturarbetare. Grupperna leds av personer som arbetar inom respektive område. Projektet är ett samarbete med Arvika kommun och Karlstad kommun, men ungdomar från hela länet får söka. Och det är populärt. Inför det här året hade man drygt 150 ansökningar till 24 platser.

– Det var överraskande att jag fick plats, men väldigt spännande! säger Lovisa Lundmark.

Professionella handledare

– Det är ju ganska exklusiva platser och det ska det vara. Vi har professionella handledare som leder det och det är förhållandevis små grupper men de behöver också vara små för att man ska kunna jobba på ett seriöst, säger projektledare Stefan Westling.

Slutproduktionerna kommer att visas fram till på lördag i Karlstad, men under torsdagen flyttar såväl filmvisning, dansföreställning och de retrofuturistiska konstverken till Arvika, där de kommer att visas upp på torget, i stadsparken och kulturhuset Kolonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.