En polis står med ryggen mot kameran och styr en drönare med filmkamera på som syns sväva i luften i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Värmland kommer att ta hjälp av drönare för att bekämpa eventuella brott under påskaftonens raggarkaravan. Foto: arkiv/SVT

Drönare ska hjälpa polisen under raggarkaravanen

Uppdaterad
Publicerad

På påskafton går den årliga karavanen med raggarbilar från Kil i Värmland på riksväg 61 mot Kongsvinger i Norge. Polisen är beredda på trafikstörningar och en hel del fylla och tar hjälp av drönare för att kunna styra resurserna rätt.

Förra året var första gången som polisen använde drönare i samband med den stora påskkaravanen i Värmland. Resultatet var lyckat och polisens presstalesperson Lars Hedelin konstaterar att drönaren, eller UAS som polisen kallar den, är mycket effektiv i just sådana sammanhang.

– Det är många fordon som deltar och den hjälper oss att få en överblick och att styra markpersonalen till rätt ställe.

I klippet ovan berättar Lars Hedelin om hur drönaren används.

Mycket fylla och livsfarligt beteende

Tidigare år har raggarkaravanen inneburit mycket fylla och flera omhändertaganden enligt lagen om omhändertagande om berusade personer. Men det har också förekommit att personer hänger ut genom bilfönster och sitter på taket under karavanens gång. Något som är både olagligt och livsfarligt, enligt Lars Hedelin.

– Om du sitter i ett bilfönster och föraren kör över ett gupp i en hastighet av 30 eller 50 kilometer i timmen, då är det stor risk att man ramlar ut, och det fallet överlever man inte.

Polisen uppmanar också de som deltar i raggarkaravanen på påskafton att inte stoppa upp trafiken genom att stanna mitt på vägen.

– Då blir det dåligt flöde i trafiken och finns risk för olyckor. Se till att stanna på de parkeringsfickor som finns istället, säger Lars Hedelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.