Eda: Funktionsvarierade i fokus för miljonsatsning i Valfjället

Uppdaterad
Publicerad

Här är satsningen som ska göra skidanläggningen Valfjället till en helårsattraktion. Funktionsvarierade och parasport är i fokus – och projektet genomförs med ekonomiskt stöd från bland andra Arvsfonden och tre idrottsföreningar i Västvärmland

– Det här känns fantastiskt, säger Michael Bergström ordförande i Valfjällets slalomklubb

När satsningen i Valfjället står klar sommaren 2023 är det med en rad uppdateringar:

• Ny och bättre belysning i backarna

• Ny samlingslokal, särskilt anpassad för funktionsvarierade

• Padelhall med utrustning

• Backar och motionsspår anpassade för bland annat skicart på både skenor och hjul.

Smått unik blir möjligheten till downhillcykling för funktionsvarierade, en aktivitet som än så länge bara erbjuds på en enda plats i Sverige.

– Det ju något som kommit det senaste året. Det finns några anläggningar i Frankrike och en nere i Bollebygd. Det är ju superhäftigt att vi också får till det, säger Michael Bergström, som är projektledare för satsningen.

Vad är det som gör att ni satsar på just funktionsvarierade?

– Vi har sedan tidigare haft en hel del aktiviteter för personer med funktionsvariation med skicart, sitski och biski och har instruktörer för det. Men förutsättningarna att förse alla med omklädningsrum och toaletter har inte varit de bästa. Nu tror vi att det här kommer dra hit ännu fler med funktionsvariation.

Välkomnas av kommunen

Eda kommun har länge slitit med negativa resultat i det kommunala bolag som driver skidanläggningen i Valfjället och välkomnar satsningen med öppna armar, inte minst som de slipper gå in med egna medel för att finansiera den.

– Det här kommer betyda mycket för utvecklingen av Valfjället. Intäkterna kommer öka. Tidigare hade vi intäkter fyra månader – nu får vi intäkter över hela året, säger Bertil Börjeson (HEL) som är ordförande i Valfjällets skicenter AB.

3,8 miljoner kronor har föreningarna HMF Falken, Valfjällets SLK och Köla AIK att tillgå för att genomföra satsningen i Valfjället.

Huvuddelen av pengarna, 2,3 miljoner kronor, kommer från Allmänna arvsfonden. Resten har lokala sponsorer, samarbetspartners och Tillväxtfonden skjutit till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.