Fortum varnar för att Klarälven kommer att stiga snabbt då tappningen i Höljes ökat. Foto: Arkivbild SVT

Efter nattens regn – Klarälven stiger snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Under natten och delar av gårdagen föll oväntat stora mängder regn över Värmland.

Fortum har tvingats öka tappningen i Höljes flera gånger och Klarälven stiger nu snabbt.

– Man ska räkna med att nivån stiger fort och flytta det som är löst längs älven, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på kraftbolaget Fortum.

SMHI hade förvarnat om stora regnmängder, men det föll betydligt mer än man räknat med.

– På vissa håll kom det upp mot 50 millimeter. Vi har ökat tappningen från Höljesdammen till 300 kubikmeter i sekunden och kommer att genomföra minst två, kanske tre ökningar till, säger Claes Kjörk.

Totalt kan man komma upp i 400 kubikmeter vatten per sekund som tappas vid sidan av kraftverksturbinerna ner i älvfåran, enligt nuvarande beräkningar.

Turister uppmanas att hålla uppsikt

Vattenflödet motsvarar en normal vårflod men det är blött i markerna i hela Värmland, vilket ställer till problem. Även tidpunkten för de höga flödena oroar.

– Det är fortfarande turister som rör sig ute i markerna. Många av dem är utlänningar och det är viktigt att de får information om att de inte ska lämna något nära älven utan uppsikt, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.