Speljätten Embracer har ansökt hos Kommerskollegium om undantag från exportförbud i syfte att kunna avveckla verksamhet i Ryssland. Foto: Jessica Gow/TT

Efter SVT:s granskning: Embracer vill avveckla i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I höstas avslöjade SVT att speljätten Embracers vd och huvudman Lars Wingefors kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom han har affärsverksamhet i Ryssland samtidigt som han äger fastigheter som hyrs av den svenska försvarsindustrin. Förhållandet fick skarp kritik och nu är Embracer på väg att avveckla verksamhet i Ryssland.

Det är i en ansökan till Kommerskollegium om undantag från exportförbud som det framgår att Embracer är på väg att avveckla verksamhet i Ryssland.

Ansökan kommer fem månader efter SVTs avslöjande om att Karlstadsbaserade Embracers vd inte bara har affärer i Ryssland utan också hyr ut fastigheter inom den svenska försvarsindustrin på Boforsområdet i Karlskoga.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Kommerskollegium har inte velat lämna ut hela ansökningshandlingen. En stor del av den är maskad efter sekretessprövning. Men där framgår tydligt att ansökan görs för att Embracer ”ska kunna vidta vissa åtgärder som är nödvändiga för att avveckla”.

Undantaget från exportförbud begärs för att säkerställa efterlevnaden av artikel 12b i förordning 833/2014 som reglerar sanktionerna mot Ryssland. Vilken typ av varor eller föremål det handlar om är sekretessbelagt.

– Sedan juni 2023 genomför Embracer ett globalt omstruktureringsprogram, inklusive Ryssland. Programmet pågår fram till slutet av mars 2024. Vi har inga ytterligare kommentarer just nu, säger Arman Teimouri som är Head of Public Affairs i Embracer.

Säkerhetsexperten Patrik Oksanen i en bokaffär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsexperten Patrik Oksanen förklarar de risker bolag inom försvarsindustrin löper när de hyr av en fastighetsägare med affärer i Ryssland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerhetsrisk i försvarsindustrin

Mer i ämnet