Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra mer om livet som volontär. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Ekogården i Sunnemo har tagit emot hundratals volontärer

Publicerad

På en gård i Sunnemo samlas volontärer från olika länder för att jobba, lära sig och umgås. Gården är bara en av flera i Värmland som tar emot hjälp med sysslor i utbyte mot mat och logi.

– Jag hade sett det på andra start-up projekt och tänkte att det var en intressant sak. Vi prövade och det föll väl ut kan man säga, säger Johan Erle, en av de som driver ekogården.

Volontärverksamheten har sin bas i olika hemsidor där de som vill vara värdar annonserar vad de söker och vad de har att erbjuda. Volontärerna kan i sin tur leta efter något som passar vad gäller plats och typ av arbete.

– För mig började det i och med att jag bor i Antwerpen och ville utforska andra livsstilar på landet. Men jag visste inte hur jag skulle börja med det, ifall jag kunde hitta ett jobb och så vidare. Sen berättade en kompis om möjligheterna med volontärarbete, säger Karsten Deluster.

Sedan dess har Karsten varit volontär från och till under tre års tid, i en rad olika länder.

– Volontärsarbetet är definitivt något jag vill göra mer, säger han.

Byggt på volontärer

För ekogården kan inte volontärverksamhetens betydelse underskattas. De har hjälpt till med allt från att bygga en stor trädkoja till att ordna med grönsaksträdgården.

– Stället är ju byggt på volontärer som sen har stannat. Hela caféet drivs av folk som kom hit som volontärer. De har haft ett otroligt stort genomslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.