Bild från Karlstad centrum, människor går på gatan, det är vinter, julgransförsäljning och en skylt med texten ”karlstad centrum” delad bild med en man (Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Håkan Holm Alteblad (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, mer om sina tankar om hur Karlstad centrum skulle kunna växa. Foto: SVT

Nytt cityindex: Ekonomiska utvecklingen sämre i Karlstad än i andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det behöver byggas bostäder för minst 2 000 invånare ytterligare i Karlstads centrum. Det anser Håkan Holm Alteblad (S), som är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Den ekonomiska utvecklingen i stadskärnan i Karlstad har varit sämre än i andra jämförbara kommuner. Det visar ett nytt cityindex som jämför den ekonomiska utvecklingen i Karlstad med 22 andra kommuner.

– Det är många som borde ställas till svars för detta, säger han.

Inklusive du själv?

– Absolut. Vi borde ha varit modigare och byggt på stan lite mer, säger han.

Självkritisk till hur det blivit

Socialdemokraten Håkan Holm Alteblad som vid årsskiftet lämnar politiken efter 40 år med kommunala uppdrag, varav 20 i stadsbyggnadsnämnden är självkritisk till hur det blivit.

– Det är allvarligt när det kommer sådana här propåer, säger han.

Det är Fastighetsägarna och Handelns utredningsinstitut som tagit fram siffror som visar att Karlstads centrum haft en svagare ekonomisk utveckling än andra jämförbara kommuner mellan 2020 och 2021. Det gäller på nästan alla områden: handel, hotell, restauranger.

Det finns flera orsaker, enligt rapporten, bland annat att antalet invånare i centrum är betydligt lägre än i andra kommuner. Knappt 3 000 personer bor i det som beskrivs som Karlstads stadskärna.

”Bygga på lite här och där”

Håkan Holm Alteblad säger att det borde bo minst 5 000 personer i centrum, helst betydligt fler, och att det bör kunna gå att bygga på lite våningar här och där på befintliga fastigheter i centrum.

I klippet: Så säger Håkan Holm Alteblad om antalet bostäder i Karlstads centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.