Madeleine Melin, Maja Eriksson och Edvin Quist Weghagen går alla på skidgymnasiet. De är på väg ut i spåret vid Valberget för ännu ett träningspass och de tror att en elitsatsning kombinerat med jobb är svårt och att en framtida inkomst därför är avgörande för att kunna satsa.
– I och med att det krävs så mycket träning för att bli bra på längdskidor så är det ju svårt att jobba och göra alla de träningstimmarna samtidigt, säger Edvin.
– Jag tror att det är väldigt tufft eftersom att jobba sliter och man måste ju vila när man tränar annars ger det ju ändå inget, säger Maja Eriksson.
”Presterar ju bättre”
SVT sport har undersökt skillnader i löner mellan könen inom idrotten. Den undersökningen visar att kvinnliga landslagsåkare 2016 hade en genomsnittlig månadsinkomst på 25650 kronor och motsvarande siffra för manliga åkare var 11579.
– När man pratar om fotboll till exempel så känns det som man pratar om fotboll och damfotboll som att det är två olika grejer fast det är samma sport. Så är det inte inom längdskidåkningen och det är bra, säger Madeleine Melin.
LÄS MER: SVT Sports undersökning
– Man ska få betalt efter prestation tänker jag. Alltså damerna i svenska landslaget presterar ju bättre än herrarna så de förtjänar ju en lite högre lön, säger Edvin Quist Weghagen.
Pengarna styr inte
Men varken Maja, Madeleine eller Edvin menar att pengar är avgörande för vilken sport man väljer.
– Klart jag vill bli bäst men det vill jag inte för att kunna leva på det utan jag vill det för att jag vill bli bäst, säger Edvin.