Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet beskriver Elin Ekholm, psykolog och doktorand, hur psykologisk behandling används för att hjälpa patienter med långvarig underlivssmärta. Foto: Dahlia Poignant Khafagi

Elin Ekholm från Karlstad forskar om behandling mot långvarig underlivssmärta

Uppdaterad
Publicerad

Elin Ekholm från Karlstad är legitimerad psykolog och doktorand vid Örebro universitet. Hennes forskning undersöker hur psykologisk behandling kan användas för att behandla långvarig underlivssmärta hos kvinnor – provocerad vulvodyni, som tidigare kallades vestibulit.

– När man har långvarig smärta kan psykologiska faktorer göra att smärtan vidmakthålls eller till och med försämras. Den kan också leda till att man får oro, ångest och försämrad livskvalitet, säger hon.

I klippet: Elin Ekholm beskriver hur psykologisk behandling används för att hjälpa patienter med långvarig underlivssmärta.

Provocerad vulvodyni kallades tidigare vestibulit och innebär smärta vid beröring av vulvan. Smärtan är ofta svår och kan till exempel uppstå när man har sex, bär tajta byxor, cyklar eller sitter länge.

För att få diagnosen ska man ha haft symtomen i mer än tre månader.

Det oklart hur många som drabbas av tillståndet, men enligt Elin Ekholm uppskattar man att det drabbar omkring en av tio kvinnor i Sverige. Mycket tyder på att det är vanligare än så bland unga kvinnor.

Psykologisk behandling har god effekt

– Det finns idag gott om forskningsunderlag som visar att behandling med kognitiv beteendeterapi har god effekt både för att minska smärtan och öka den sexuella funktionen hos patienter. Men tyvärr är tillgången väldigt ojämlikt fördelad, säger Elin Ekholm.

I en kartläggning 2018 konstaterade Socialstyrelsen bland annat att det saknades specialistvård – där psykologisk behandling ingår – för provocerad vulvodyni på flera håll i landet, och att vården är ojämlik. Förra året kom därför nya riktlinjer om hur vården ska organiseras för att bättre möta patientgruppen.

Kvinnorna som Elin träffat i sina studier bekräftar bilden.

– Det är väldigt olika hur kvinnorna bemöts av vården – de finns överallt och ingenstans på samma gång, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.