Så slår elkrisen mot kommunerna – skidbackar och idrottshallar kan drabbas

Publicerad

Skidbackar, elljusspår och idrottshallar kan tvingas stänga eller dra ner på öppettiderna när elpriserna nu gör att många kommuner inte får ihop budgeten för nästa år. Enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner är läget mycket allvarligt.

– Det här liknar ingenting jag varit med om. Det är värre än corona, säger Anders Andersson, kommunchef i Eda.

Efter ett par år med stora statliga tillskott under pandemin är det ekonomiska läget för kommunerna nu dystrare än på länge.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR), tvingas de nu överväga alla alternativ för att spara pengar. Fritidsanläggningar som idrottshallar, skidbackar och elljusspår tillhör det som kan drabbas.

– Jag har inte varit med någon gång om att raset från extremt höga resultat till att inte få ihop budgeten över huvud taget har gått så snabbt, säger hon.

”Liknar inget jag varit med om”

En av de kommuner som just nu förhandlar om ett nytt elavtal är Eda i Värmland.

– Det här liknar ingenting jag varit med om. Det är värre än corona. Vi vet inte hur energipriserna kommer att påverka verksamheterna, säger kommunchefen Anders Andersson.

Kommunen driver idag bland annat ishall, ridhus, idrottshallar och en inomhusskyttebana.

– Vi skulle aldrig klara att driva skyttehallen utan kommunens stöd, säger Kennet Lind, ordförande i Eda skyttegille.

Dyra liftkort

Även den lokala skidbacken drivs av kommunen via ett kommunalt bolag – som också har ett elavtal som löper ut. Enligt ordföranden kan det bli svårt att ta ut de ökade kostnaderna på liftkoren.

– Då skulle ett liftkort kosta 6-700 kronor istället för 450 säger Bertil Börjesson, ordförande i Valfjället skicenter.

Flyttar in i värmen i oktober

Under oktober ska de kommunala budgetarna för nästa år färdigställas. Ungefär samtidigt räknar barnen i Eda skyttegille med att flytta in i värmen i skyttehallen. Och enligt Gustav Morfeldt är inomhusträningen jätteviktig.

– Det är viktigt. Det är ju 50 procent av all träning vi gör, säger Gustav.

Följ med på skytteträningen i Eda och hör mer om oron för elpriserna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.