I klippet hör du tredjeårseleverna Moa Söderberg och Agnes Stålhammar om hur det är att plugga sista terminen på gymnasiet hemifrån. Foto: SVT

En annorlunda sista termin på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Moa Söderberg och Agnes Stålhammar är båda tredjeårselever vid Sundstagymnasiet i Karlstad. Moa går på teaterlinjen och Agnes på danslinjen och deras sista termin på gymnasiet blev inte riktigt som de hade tänkt sig när regeringen beslutade att all undervisning skulle ske på distans.

– Den är väldigt annorlunda från vanliga dagar innan corona, det blir inte lika roligt och man saknar sina klasskompisar, säger Agnes Stålhammar.

Den 17 mars kom regeringens beslut om att all undervisning i gymnasiet skulle ske på distans och sedan dess har skollokalerna runt om i länet ekat tomma.

Istället har lärandet blivit digitalt och eleverna tar del av undervisningen hemma genom sina datorer.

Coronaviruset i Värmland

– Jag är glad att jag inte är programledare i radio, det känns som om man pratar med nästan ingenting, även om eleverna ger så mycket respons som de kan, säger Hans Lekemark, lärare i svenska och engelska på Sundstagymnasiet.

Svåra moment på distans

Eftersom Moa och Agnes både läser estetiska program blir det en del moment som blir svårare att göra på distans. Moa Söderbergs teaterklass slutföreställning kan komma att istället göras som radioteater, eller spelas in digitalt. Och Agnes får öva på sin danskoreografi hemma i trädgården.

– Det är lite svårt ibland.  Lärarna försöker anpassa undervisningen efter att det ska gå att göra på stället. Ibland vill man ut och röra mer på sig och då får man gå ut, säger Agnes Stålhammar.

En annorlunda student

Det är fortfarande oklart hur årets studenter kommer att kunna firas när de ska springa ut i juni. Mycket talar för att det inte blir någon vanlig student för avgångsklass 2020.

– Det känns väldigt tråkigt eftersom det är någonting som jag har sett fram emot väldigt länge, jag hoppas att de löser det på något sätt,  säger Moa Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet