Petra Ludvigsson fick jobb på Centralsjukhuset direkt efter sin examen Foto: SVT

Sjuksköterskebristen: En månad efter examen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ligger det 100 annonser ute efter sjuksköterskor i landstinget i Värmland, och bristen är stor i hela landstinget. En av dem som har fått anställning direkt efter sin examen är Petra Ludvigsson.

– Det är mycket stressigare än jag trodde, säger hon.

I januari tog hon sin examen från Karlstads universitet. Och sedan dess har hon arbetat på avdelning 9 på Centralsjukhuset. Det är en medicinklinik för äldre, multisjuka personer. Hon berättar att hon får mycket stöd och hjälp eftersom hon är ny på jobbet, och att hon trivs med att arbeta med patienterna på avdelningen.

– Man får höra så mycket historier om hur det var förr, och de ger så mycket. De är tacksamma, och det är kul och mysigt att umgås med äldre människor, säger hon.

Var det som du hade tänkt dig?

– Det är ju bra mycket stressigare än jag hade tänkt mig. Det gäller att planera dagen på ett bra sätt. Då kan det bli som man har tänkt sig, men oftast inte, säger hon.

Stort behov

Förra året var det 134 legitimerade sjuksköterskor som slutade i Landstinget i Värmland. Det är sex procent av det totala antalet sjuksköterskor. Räknar man med de sjuksköterskor som gick i pension var det istället åtta procent som lämnade sina tjänster. Samtidigt anställdes nästan lika många sjuksköterskor, men grundbehovet av sjuksköterskor är mycket större, med cirka 100 annonser ute just nu.

Bristen på sjuksköterskor är stor inom hela landstinget Foto: SVT

Ett års introduktion

Av de 68 sjuksköterskor som tog sin examen vid Karlstads universitet har 45 fått anställning i ett landsting som kämpar för att de ska stanna kvar. En av åtgärderna är att de nya sjuksköterskorna får en introduktion under det första året.

– De får träna på sina färdigheter, får handledningen i den nya yrkesrollen, och sedan tar vi upp patientsäkerhetsfrågor, berättar Eva Lindqvist Österberg, som är personalstrateg i Landstinget i Värmland.

”Väldigt mycket att göra”

Petra Ludvigsson uppskattar introduktionsprogrammet, som hon trivs bra i, men hon tror inte att det är hela lösningen på problemet med sjuksköterskebristen.

– Det handlar om lönen, arbetstiderna och pressen. Det är väldigt mycket att göra, säger hon.

– Visst, man hade velat ha lite mer betalt, men det är kul och än så länge funkar det för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.