Varje år drabbas 550 kvinnor i Sverige av livermoderhalscancer och 150 kvinnor dör i cancerformen. HPV ligger också bakom ett antal andra cancerformer.
Det pågående utrotningsprojektet berör kvinnor födda mellan 1994-1999, som nu erbjuds gratis HPV-vaccination med ett efterföljande HPV-prov.
– Det är en hög andel som har HPV i den här åldersgruppen. När man blir äldre sprids det inte till lika många och då dör det ut, berättar Ulrika Nilsson Lidström som är projektledare för projektet vid Region Värmland.
90-procentigt skydd
Erbjudandet gäller även de som tidigare är vaccinerade mot HPV, då det nya vaccinet ”Gardasil9” ger ett bredare skydd.
– Det gamla vaccinet skyddar mot fyra HPV-typer som kan ge cancer, och det nya skyddar mot nio typer. Det är en skillnad från ett 70-procentigt skydd till 90 procent.
Trög start
I nuläget är det ungefär 3 000 av 9 000 kvinnor i Värmland som deltagit i kampanjen. Målsättningen för att kunna eliminera de cancerframkallande HPV-typerna ligger på 70 procent.
– Vi tycker att det går bra, men det har varit lite svårt i början att nå ut med informationen. Det här är också en studie så vi får inte göra reklam hur som helst, säger Ulrika Nilsson Lidström.
Hör i klippet om Region Värmlands strategi för att nå ut med vaccinationskampanjen till fler kvinnor.
Vad är HPV?
HPV är en förkortning av humant papillomvirus. Det är en infektion som du får av ett virus. Det finns många olika sorters HPV.
Oftast märker du inte av om du har en HPV-infektion. HPV brukar oftast läka och försvinna av sig själv. Men det kan ta lång tid. Ibland kan HPV finnas i kroppen i många år och det går inte att veta när man blev smittad.
Några typer av HPV kan orsaka cellförändringar och cancer. De typerna av HPV brukar finnas i underlivet och smittar genom sexuella kontakter.
Källa: Region Värmland