Föreningen Vi i världen försöker kartlägga ensamkommande ungdomar som finns i Värmland Foto: SVT

Antalet unga asylsökande i Värmland ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Hur många unga asylsökande finns det egentligen i Värmland? Nu försöker frivilligorganisationen Vi i Världen att kartlägga situationen. Det första delresultatet tyder på cirka 400 personer som kom ensamma till Sverige under 2015 och då uppgav att de var under 18 år.

Det är svårt att få överblick. Några bor hos kommunen, några hos frivilliga, några flyttar mellan olika hem, några är hemlösa. Många har ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen, andra har fått avslag på sin asylansökan och omfattas inte alls av den lagstiftningen.

Mustafa har fått förlängt uppehållstillstånd för att gå ut gymnasiet. Han är en av många unga människor som befinner sig i Karlstad och inte vet om han ska få stanna och bosätta sig här för gott.

– Jag går i skolan här, jag bor i Karlstad. Jag pluggar och tränar tills jag får se vad som händer, säger Mustafa Rezae.

Mustafa studerar, tränar boxning och bor hemma hos en familj, som ger honom en säng och ett hem.

Osäker siffra

Frivilligorganisationen Vi i Världen försöker nu ta reda på hur många ungdomar det handlar om och bjöd in till ett första möte för att räkna. Ett 70-tal ungdomar kom.

– Jag vill kartlägga Värmland. Jag vill se hur det ser ut. Vad behövs? Vad kan vi göra för insatser? säger Victoria Sterner i frivilligorganisationen Vi i Världen.

Efter det första mötet har de frågat ungdomarna själva, men också människor som har kontakt med ungdomar som är berörda, för att få svar på hur många fler det kan finnas i länet. Enligt det senaste resultatet från i tisdags finns det omkring 400 ungdomar i Värmland som är asylsökande eller har fått tillfälligt uppehållstillstånd för att gå på gymnasiet. Över 100 av dem bor i frivilliga familjehem eller boenden som finansierats av privatpersoner. Men den totala siffran är osäker.

– Vi vet ju dom ungdomar vi har koll på. Det är ett 150-tal. Men hur många till finns det? Det vet vi inte, säger Victoria Sterner i Vi i Världen.

Mest pojkar

Ungdomarna kommer från Afghanistan, Iran och Pakistan. I kartläggningen finns tre flickor, resten är pojkar.

– Det är ju inte meningen, tänker jag, att det ska vara civilsamhällets ansvar att se till att vi inte har bostadslösa människor i Sverige, säger Victoria Sterner.

– Och framförallt skulle jag vilja att kommunerna började samarbeta med oss frivilliga organisationer, säger hon.

Ordna sitt eget boende

Enligt socialdirektören i Karlstad, Monica Persson, sökte 82 ungdomar över 18 år att få gå ut gymnasiet och 62 av dem bedömdes omfattas av gymnasielagen, däribland Mustafa. Men de får, precis som andra ungdomar i Karlstad, ordna sitt eget boende. Även om det går att begära individuell bedömning. 

– Jag tycker dom gör bra, du vet, säger Mustafa Rezae. Dom ger möjligheter för oss att vara fria, känna oss fria att gå i skolan och tänka på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.