Dokument relaterade till högskoleprovet ligger på ett skrivbord, med rubriken ”Högskoleprovet” tydligt synlig. I bakgrunden finns en person klädd i en mörk kostym och ljus skjorta. Mjuka, neutrala färger dominerar miljön, vilket ger en akademisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Nilsson, enhetschef vid Karlstads universitet, berättar sina tips till alla som ska skriva högskoleprovet. Foto: SVT

Färre anmälda till höstens högskoleprov vid Karlstads universitet

Uppdaterad
Publicerad

Inför söndagens högskoleprov har det skett en minskning av antalet anmälningar inom region Värmland och Åmål. Det är en minskning med 5,95 procent jämfört med hösten.

Karlstads universitet anordnar högskoleprovet för totalt fem orter: Karlstad, Arvika, Torsby, Kristinehamn och Åmål.

Enligt Eric Nilsson, enhetschef på utbildningsstöd vid Karlstads universitet, är det svårt att säga exakt varför färre personer har anmält sig till dessa provorter.

– Något som skulle kunna påverka är arbetsmarknaden. Är läget bra på arbetsmarknaden, så kanske färre är benägna att skriva högskoleprovet, säger Eric Nilsson.

Högskoleprovsfusket

Hör mer om varför Eric Nilsson tror att färre anmält sig till högskoleprovet i Värmland och Åmål. Hör också hans tips för de som skriver på söndag.

Metalldetektorer

Under hösten 2023 infördes metalldetektorer för att enklare upptäcka fusk på högskoleproven. Enligt nuvarande lagstiftning kommer man fortsätta med kontroller vid in- och utpassering även denna höst.

– Vid Karlstads universitet pågår ett ständigt arbete för att motverka fusk. Hur och vilka metoder vi använder är ingenting vi kan kommentera i dagsläget, säger Eric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet